Den månedlige jobbrapporten fra amerikanske myndigheter viste svakere utvikling enn ventet i august.

Sysselsettingen utenom jordbruket i USA økte med 151.000 personer, ifølge rapporten som ble lagt frem fredag.

På forhånd var det ventet en oppgang på 180.000, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Forrige måneds jobbvekst ble revidert til en oppgang på 275.000, mot opprinnelig rapporterte 255.000. Samlet ble jobbveksten de to foregående månedene justert ned med 1000 personer, ifølge de reviderte tallene fredag.

Samtidig viser rapporten at arbeidsledigheten var på uendret på 4,9 prosent i august, mens det var ventet en nedgang til 4,8 prosent Sysselsetting og ledighet måles i to ulike undersøkelser (se faktaboks).

- Høyt nok til å stramme til arbeidsmarkedet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at den litt overraskende svake veksten i sysselsettingen, sammen med en skuffende aktivitetsindeks for industrien fra ISM torsdag, gjør det enda litt mindre aktuelt for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve å øke renten allerede på rentemøtet i september.

- Men det er ikke noe dårlig tall og vi har hatt sterke tall tidligere, minner Bruce om.

- Det er fortsatt en vekst i sysselsettingen som er konsistent med fallende ledighet på sikt. Fed vil vurdere dette som et tall som er høyt nok til å stramme til arbeidsmarkedet, legger han til.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets tror også at fredagens rapport sammen med torsdagens industri-indeks fører til at Fed vil vente litt til med å heve renten ytterligere.

«Vi holder derfor på prognosen om at neste heving kommer i desember», skriver Magnussen i en oppdatering fredag. 

Reaksjonene i finansmarkedene ser ut til å være på linje med analytikernes syn. Dollaren svekket seg umiddelbart og renten på toårige amerikanske statsobligasjoner falt litt tilbake like etter at tallene ble kjent. Begge deler kan være indikasjoner på at markedsaktørene mener at sannsynligheten for septemberøkning er blitt mindre.

Samtidig steg den brede S&P 500-indeksen i terminhandelen før børsåpning fredag. Oppgangen kan tyde på at børsene åpner i positivt terreng. En lengre periode med lavere rente kan isolert sett være positivt for verdsettelsen av aksjer.

Følges tett

Utviklingen i arbeidsmarkedet følges svært tett i finansmarkedene og ikke minst av den amerikanske sentralbanken. Referatet etter forrige rentemøte viste at flere av medlemmene i sentralbankens pengepolitiske komité, som bestemmer nivået på styringsrenten, mente at den økonomiske utviklingen den siste tiden hadde gitt grunnlag for vurdere en ny renteøkning.

Den generelle oppfatningen blant medlemmene var imidlertid at det vil være riktig å vente på ytterligere data om den økonomiske utviklingen før renten blir hevet igjen.

I sin tale på sentralbakens symposium i Jackson Hole forrige fredag konkluderte sentralbanksjef Janet Yellen med at argumentene for å sette opp renten er «styrket de siste månedene». Men hun kom ikke med nøyaktig tidspunkt for når renteoppgangen kommer.

Neste rentebeslutning blir kjent etter todagersmøtet i komiteen 20. til 21. september.

- Tydelig engstelig

Bruce minner om at medlemmene i rentekomiteen så sent som i juli signaliserte at det ville komme to renteøkninger i år. Han har likevel mest tro på at det blir kun én økning før nyttår.

- Fed har vært tilbakeholdne i hele år og er tydelig veldig engstelig for å gå for tidlig frem. De tenker nok som så at «hvis den økonomiske oppgangen stopper opp så har vi ikke så mye mer å gi, men hvis inflasjonen kommer, så kan vi stoppe den».

- Derfor så har vi egentlig ikke tatt signalene alvorlig og hatt tro på at det kommer én renteøkning, og at den kommer i desember. Det føler vi oss litt tryggere på nå, sier Bruce.

Følg markedet på DN Investor

- Anbefalt fra DNtv:

I natt åpner Oslo Lufthavns nye taxfreebutikk
Vi har testet 70 vinnyheter på Oslo Lufthavns nye taxfreeflaggskip.
02:06
Publisert:
 

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.