Tirsdag la Nordea Markets frem en ny rapport med ferske prognoser for norsk økonomi.

Ifølge meglerhusets sjefstrateg Erik Bruce har økonomien klart seg langt bedre gjennom oljenedturen enn det mange fryktet. Nå tror han både ledigheten og renten allerede har nådd bunnen.

Oljeprisen begynte å falle sommeren 2014. Fra nivåer godt over 100 dollar fatet, ble bunnen nådd i januar i år på rundt 27 dollar fatet. Prisraset har bidratt til et kraftig fall i investeringene på norsk sokkel.

- Den ekstremt svake kronen vi har nå er i stor grad basert på at oljeprisfallet skal ramme norsk økonomi hardt. Når det etterhvert blir klart at vi klarer oss rimelig bra, må vi regne med en noe sterkere krone, mener Bruce.

Mindre sammenheng

I skrivende stund koster én euro rundt 9,25 kroner. Ved slutten av året er kursen 9,10, ifølge de ferske prognosene til Nordea Markets. Meglerhuset ser deretter for seg at nivået ligger på rundt 8,50 kroner de neste årene. 

Han mener sammenhengen mellom kronekursen og oljeprisen ikke er like tydelig som den var.

- Lenge var det en nær sammenheng mellom oljepris og kronekurs. Bak dette lå et syn om en nær sammenheng mellom oljepris, utsiktene i økonomien og rentesettingen, sier Bruce.

- Med klare tegn på at veksten er på vei opp, selv med oljepris på rundt 50 dollar fatet, regner vi med at kronen gradvis vil styrke seg. Vårt anslag innebærer likevel at kronen forblir langt svakere enn før oljeprisfallet, presiserer han.

Nordea Markets` ferske kroneprognose:

 

- Står skrevet i stjernene

Nordea Markets er ikke alene om å varsle en sterkere krone.

- Det bygges støtte for en sterkere krone, skrev makroanalytiker Magne Østnor nylig i en oppdatering fra DNB Markets med tittelen «Et kronerally står skrevet i stjernene».

Her spår Østnor at én euro vil koste 8,70 kroner om ett år. Også han peker på at kronekursen nå ikke er like avhengig av en oppgang i oljeprisen.

- De fundamentale forholdene er i ferd med å stabilisere seg. Vi forventer også at nøkkeltallene kommer til å bedre seg gjennom andre halvår, skrev Østnor.

Følg markedene med DN Investor

Hør Finansredaksjonen denne uken: Delingsøkonomi er mer enn sosial dumping. Og derfor strider drosjemarkedet mot alt vi har lært på skolen.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:
 

Bruker tacos mot Trump
Da en Trump-støttespiller advarte mot meksikanske taco-boder på hvert gatehjørne, ble det fart i presidentkandidat Gary Johnsons tilhengere.
01:38
Publisert: