Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at han er fullstendig klar over at lave renter har en tydelig innvirkning på utviklingen i norske boligpriser. Og at høyere rente kunne vært med å dempe den kraftige prisveksten.

Årsveksten i boligprisene var på 9,1 prosent på landsbasis i august. I Oslo var oppgangen i samme periode på hele 16,3 prosent.

Likevel har Olsen ingen planer om å heve renten.

– Det vi erkjenner, er at lave renter generelt er en viktig driver for låneopptak og gjennom det boligprisutviklingen, sier Olsen til DN.

– Når vi over noe tid har satt renten ned fra et ganske lavt nivå til et enda lavere nivå, er vi klar over at renten virker ganske skarpt på boligmarkedet og låneopptak. Det er et hensyn som vi vektlegger. Over tid nå har det vært andre hensyn som har vært minst like viktige og som har ført til at vi har valgt å sette renten ned, sier han.

Torsdag kom sentralbanksjefen med beskjeden etter ukens rentemøte om at renten blir holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent. Samtidig presenterte han en ny renteprognose der han slo fast at styringsrenten kommer til å forbli på det rekordlave nivået en god stund fremover.

Ba om høyere rente

Tidligere denne uken ba administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen Eiendom om at sentralbanksjefen fremover snakker opp renten.

– Jeg har stor respekt for dilemmaene ved rentesettingen, men fra et boligmarkedsperspektiv er jeg bekymret. Det må være legitimt, sa Laugen.

Også flere av medlemmene i DNs rentepanel pekte tidligere denne uken på at hensynet til boligpriser gjør at sentralbanken i det minste bør tenke på å sette opp renten snart. Ett av medlemmene, seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret, mente at renten burde bli satt opp allerede på ukens rentemøte.

Kan ikke ta ansvar

Sentralbanksjef Olsen er imidlertid klar på at han og de andre medlemmene sentralbankens hovedstyre ikke kan ta ansvar for en boligprisutvikling som de i utgangspunktet ikke er satt til å styre.

– Føler dere et ansvar for den kraftige boligprisveksten?

– Det korte svaret er nei. Vi kan ikke ta ordentlig ansvar i betydningen av at vi skulle måtte gjøre noe med boligprisutviklingen. Det er ikke vår jobb. Vi har et mandat og boligpriser er ikke en del av det mandatet. Mandatet er lav og stabil inflasjon og hensyntagning til produksjon og sysselsetting. Det tar vi seriøst. sier Olsen.

– Men så henger alt sammen med alt - og en mulig ubalanse som kan oppstå i boligmarkedet vil i en usikker verden nettopp kunne ha betydning for norsk økonomi litt lengre frem i tid. Det søker vi etter beste evne, basert på vurderinger og godt skjønn, å ta hensyn til, sier han.

Ett virkemiddel og ett hovedmål

– Hva sier du da om ønsker om å sette opp renten for å stagge boligprisveksten?

– Jeg hører at det er noen stemmer i den retningen. Dersom vi kun var opptatt boligmarkedet og hadde det som mål, så synes jeg det hadde vært en ganske åpenbar medisin. Men det er det ikke.

– Synes du det er å påføre dere for mye ansvar?

– Ja. Det er en måte å si det på. Vi har ett virkemiddel. Det er rentebeslutningene og vår kommunikasjon. Vi har ett hovedmål, så har vi noen  avledede mål i vårt mandat. Pengepolitikken blir veldig fort overbelastet og mister veldig fort fokus, og kanskje også fotfeste, hvis vi skulle tatt ansvar for andre ting som ikke ligger i mandatet, sier Olsen.

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: