Detaljomsetningen utenom motorkjøretøy økte med 0,4 prosent i august, viser den sesongjusterte volumindeksen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem onsdag.

Det var ventet en oppgang på 0,6 prosent, viser estimater som Bloomberg News har hentet inn ifølge TDN Finans.

Oppgangen i august kom etter en nedgang på 0,6 prosent måneden før.

Tallene for detaljomsetningen er et av de første tallene som SSB har publisert etter at publiseringstidspunktet for all statistikk fredag 23. september ble flyttet fra klokken 10 til klokken 8.

Salget i dagligvarebutikkene og salg av mat og drikke i spesialforretningene bidro til økning i omsetningsvolumet i august i år. Butikker med salg av sportsutstyr og salg av elektriske varer bidro også til veksten, opplyser SSB.

Omsetningsvolumet på bensinstasjonene og detaljhandel utenom butikk hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet i samme periode, ifølge byrået.

Prisveksten spiser opp volum

Det private forbruket står for rundt halvparten av verdiskapningen i norsk fastlandsøkonomi og består av både vare- og tjenestekonsum. Detaljomsetningen fanger opp det meste av varekonsumet.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener august-tallene bekrefter at det fortsatt er litt dårlig tempo i detaljomsetningen.

- Vi var avhengige av å få et litt bedre tall for å kunne se at trenden skulle ta seg noe opp, sier han.

Bernhardsen peker på at trenden har vært mer eller mindre sidelengs de siste par årene. Han tror dette først og fremst skyldes at prisveksten på varer har kommet kraftig opp.

Svekkelsen av kronen de siste årene har ført til sterk oppgang i prisene på importerte varer og etter hvert har også innenlandsk prisvekst kommet noe opp.

Selv om folk bruker mer penger på konsumvarer enn tidligere, fører høy prisvekst til at de må betale mer for samme mengde varer som før. Dermed blir volumet lite endret - og det er nettopp volumet som bidrar til vekst i økonomien. Det er først når folk kjøper mer i volum man for eksempel må ansette flere folk og bygge nye butikker.

- Vi har sett at vareforbruket har vært svakt over en lang periode og det virker som at man har skiftet til høyere tjenesteforbruk. Det kan være en konsekvens av prisveksten generelt, sier Bernhardsen.

- Det er ikke et symptom på at norske forbrukere er bekymret, men heller at prisveksten spiser opp hele volumveksten. Jeg tror vi må leve med svak detaljhandel helt til prisveksten begynner å falle, sier han.

Venter flat utvikling fremover

Handelsbanken Capital Markets venter også sidelengs utvikling i detaljomsetningen fremover.

- Utfallet i august innebar en delvis gjeninnhenting etter to negative måneder og representerer kun en videreføring av den flate tenden, skriver senseniorøkonom Halfdan Grangård i morgenrapporten fra meglerhuset onsdag

- Vi tror at trenden i detaljomsetningen vil fortsette å holde seg flat også fremover. Riktignok har konsumenttilliten CCI kommet seg opp i positivtl eie, men utover det ser vi ikke åpenbare tegn til bedring i de underliggende forholdene, skriver Grangård.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Se høydepunktene fra debatten
Temperaturen steg tidlig i TV-debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Stadige avbrytelser og beskyldninger fra Trump endte i munnhoggeri mellom kandidatene.
08:34
Publisert:
 

Brooklyns velgere skryter av Hillary etter nattens duell
DN fulgte den første presidentkandidatduellen fra The Bell House i Brooklyn.
02:41
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.