I september ble 400 færre personer registrert ledige, ifølge sesongjusterte tall fra Nav publisert fredag. Det er fjerde måned på rad med nedgang i arbeidsledigheten.

Ved utgangen av september var det registrert 78.500 helt arbeidsledige hos Nav. Dette er en nedgang på 1.100 sammenlignet med september i fjor, ifølge Nav. Arbeidsledigheten er på 2,8 prosent, ned fra 2,9 prosent i september i fjor. I august var ledighetsraten 2,9 prosent.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere som deltar på tiltak falt med 100 personer i september, opplyser Nav.

På forhånd var det ventet en ledighetsrate på 2,9 prosent, ifølge estimater hentet inn av TDN Finans.

Stor forskjell i ledighetstall

Aku-ledigheten har over lang tid vist seg å være høyere enn registrert ledighet fra Nav. Dette kan skyldes at de som oppgir at de er arbeidsledige overfor SSB, ikke registrerer seg som ledige hos Nav, ifølge økonomer. Det kan for eksempel være unge, som ikke har jobbet før, og dermed ikke har rett på tjenester fra Nav.

Den nyeste utgaven av pengepolitisk rapport fra Norges Bank tyder på at det er NAV-tallene som best reflekterer den faktiske utviklingen i arbeidsledigheten, og ikke AKU-tallene, skriver TDN Finans.

De regionale forskjellene fortsetter

I slutten av september har fire fylker høyere ledighet enn for ett år siden, opplyser Nav. Størst er økningen i Møre og Romsdal, etterfulgt av Hordaland, Rogaland og Vestfold.

Nord-Trøndelag og Telemark er i motsatt ende av skalaen, og er fylkene som har hatt størst nedgang i ledigheten i løpet av det siste året.

Nå er arbeidsledigheten høyest i Rogaland, fylket har en ledighetsrate på 4,3 prosent. I Aust-Agder er ledighetsraten på 3,5 prosent. Lavest er arbeidsledigheten i Sogn og Fjordane, som har en ledighetsrate på 1,5 prosent, mens Oppland har en ledighetsrate på 1,7 prosent, ifølge Nav.

I yrker innenfor bygg og anlegg har ledigheten falt med 13 prosent det siste året. Det er i denne yrkesgruppen ledigheten har falt mest. Ledigheten har derimot økt mest inenfor ingeniør- og ikt-fag, med en oppgang i ledigheten på 24 prosent det siste året.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: