Kronen styrkes ytterligere fredag og en euro handles i skrivende stund til under ni kroner. Den siste uken har kronen blitt kraftig styrket mot flere av de store valutaene.

I begynnelsen av forrige uke ble euroen notert til rundt 9,25 kroner, mens den altså nå handles til like i overkant av 8,9850 kroner. Bevegelsen på over 25 øre i løpet av den siste uken har skjedd i flere omganger:

  • Den første store bevegelsen kom da Norges Bank forrige torsdag lot styringsrenten ligge på 0,5 prosent og samtidig signaliserte at renten trolig ikke blir kuttet ytterligere og blir liggende på dagens nivå en god stund fremover.
  • Den neste store bevegelsen kom onsdag kveld da kutt-enigheten i oljekartellet Opec ble kjent, noe som sendte oljeprisen kraftig oppover.
  • Etter å ha svekket seg noe gjennom torsdagens handel styrkes kronen igjen fredag etter at blant annet Nav har lagt frem tall som viser at arbeidsledigheten fortsetter å falle her til lands.

Kronen har i løpet av handelen fredag formiddag blitt styrket med rundt 0,5 prosent, som tilsvarer rundt fem øre, mot euroen. Euroen har på sin side blitt svekket noe mot blant annet amerikanske dollar fredag.

Kronestyrking mot flere andre store valutaer kan imidlertid tyde på at det ikke utelukkene er snakk om en ren eurobevegelse.

  • Kronen er rundt 0,2 prosent sterkere mot amerikanske dollar, som handles til 8,03 kroner
  • Mot svenske kroner er kronen styrket rundt 0,3 prosent så langt i dag, og 100 svenske kroner koster nå 93,51 kroner.
  • Også mot japanske yen er kronen styrket med rundt 0,3 prosent og yen handles til 7,95 kroner.
  • Mot britiske pund er kronen styrket rundt 0,1 prosent. Et pund handles til 10,42 kroner.
  • Kronen er også styrket mot blant annet sveitserfranc, og kanadiske og australske dollar.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: