Nedgangen i registrert ledighet fortsetter, viser tall publisert av Nav fredag. 2,8 prosent av arbeidsstyrken er ved utgangen av september registrert ledige.

- Trenden ned i ledigheten ser ut til å fortsette, sier sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nilsen i Nordea Markets.

Han viser til at ledighetstallene er noe sterkere enn Norges Bank har sett for seg. Arbeidsledigheten er nå lavere enn for ett år siden. I september ifjor var ledighetsraten på 2,9 prosent.

Utviklingen har det siste året vært overraskende, ifølge Eek-Nilsen, som tidligere så for seg en oppgang i ledighetstallene frem mot idag.

- Hadde du spurt oss for ett år siden, hadde disse tallene vært svært overraskende. Men nå har trenden vært litt ned de siste månedene, sier Eek-Nielsen.

Han mener at det er tegn til at ledigheten har snudd.

- Vi ser for oss at toppen i ledigheten er nådd. Men vi tror likevel ikke at fallet i ledigheten blir enormt stort, eller at det vil gå raskt herfra, sier Eek-Nilsen.

- Spesielt om vi tar med de som er på tiltak, så er det en veldig flat utvikling i ledigheten, understreker han.

Avvik mellom tall

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets viser til at arbeidsledigheten var lavere enn ventet i september.

Arbeidskraftsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viste i forrige uke derimot en økning i ledigheten til 5,0 prosent. 

- Det er litt merkelig at det er så stort avvik mellom aku-tallene og Nav-tallene. Samtidig er det tydelig at den registrerte ledigheten flater ut. Da ser vi mest på bruttoledigheten, som er både ledige og de på tiltak, sier hun til DN.

Due-Andresen mener imidlertid det ikke ser ut til at sysselsettingen har tatt seg opp.

- Når Nav rapporterer at det er færre som melder seg arbeidsledig, ser ikke det foreløpig ut til å være fordi det blir så mange flere ledige stillinger. Det er i alle fall ikke inntrykket fra aku-tallene, sier hun.

- Gjenstår å se

Den nyeste utgaven av pengepolitisk rapport fra Norges Bank tyder på at det er Nav-tallene som best reflekterer den faktiske utviklingen i arbeidsledigheten, og ikke aku-tallene.

Selv om Norges Bank har uttrykt at den legger størst vekt på Nav-ledigheten, mener sjeføkonomen en må se på både aku og registrert ledighet for å få et riktig bilde.

- Det gjenstår å se at sysselsettingen faktisk tar seg opp. Derfor tar vi ledighetstallene med en klype salt. Vi mener man må se på både aku-tallene og nav-tallene for å få et ordentlig inntrykk av hva som er ledig kapasitet i norsk økonomi, sier Due-Andresen. 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: