Norges Bank ventes fortsatt ikke å sette ned styringsrenten i desember, trass i at kjerneinflasjonen viste et overraskende fall fra august til september.

Det fremgår av morgenrapporter fra flere av de store bankene.

Nordea Markets advarer om at en betydelig styrking av kronen eventuelt vil kunne gjøre det vanskeligere å argumentere mot et kutt, med lavere inflasjon enn ventet.

«Men vi tror ikke 1/4 til 1/2 prosentpoeng lavere inflasjon nå, har all verden å si. Vekstutsikter, boligmarked og krone er nok viktigere for Norges Bank nå», sier Nordea i sin morgenrapport.

Les også: Venter nytt rentekutt

- Avtagende inflasjon fremover

DNB Markets fremholder at det isolert sett er et argument for å sette styringsrenten ytterligere ned, hvis inflasjonen fortsetter å komme inn på nedsiden av Norges Banks forventninger.

«Men selv om gårdagens tall var litt lavere enn ventet, forventer Norges Bank avtagende inflasjon fremover. Vi tror derfor at styringsrenten vil bli holdt uendret i desember. Boligprisene som fortsetter oppover, fortsatt tegn til bedring i økonomien generelt og en inflasjon som tross alt fortsatt ligger over inflasjonsmålet tilsier at det ikke er behov for lavere renter», sier DNB.

Les ny rapport om boligprisene: - Prisene vil fortsette å stige raskt

Nettopp inflasjonsmålet er temaet for sentralbanksjef Øystein Olsens tale til Senter for monetær økonomi (CME) ved Handelshøyskolen BI tirsdag. Hans tale har i år overskriften «En fleksibel inflasjonsstyring».

- Kraftig vekst i boligprisene

«Nettopp fleksibiliteten rundt inflasjonsmålet har vært svært fremtredende helt siden det ble innført for femten år siden. Fra å styre mot et mål på 2,5 prosent om to år, ble horisonten etter hvert utvidet, og det ble også tatt mer hensyn til den finansielle stabiliteten. I dagens situasjon, med kraftig vekst i boligprisene, er sistnevnte hensyn særdeles viktig», heter det i morgenrapporten fra DNB Markets.

Tirsdag offentliggjøres inflasjonstallene for Sverige for september. Forventningene indikerer at kjerneinflasjonen vil øke marginalt fra 1,4 prosent til 1,5 prosent, mens samlet inflasjon er ventet å øke fra 1,1 prosent til 1,2 prosent.

Nordea Markets fremholder at amerikanske renter har steget noe. Det prises nå inn 70 prosent sannsynlighet for en renteøkning innen desember.

Kronen svekket mot dollar

Kronen er tirsdag morgen omlag uendret mot euro, på 9,0072, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med om lag to og en halv øre, til 8,0966.

Euro er svekket til 1,1124 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1143 dollar ved stengetid for markedet i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,26 prosent, mot 1,23 prosent foregående handelsdag.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: