Veksten i kinesisk økonomi holdt seg stabil i årets tredje kvartal. Bare 19 dager etter at kvartalet var avsluttet kunne det nasjonale statistikkbyrået torsdag melde at veksten i brutto nasjonalprodukt endte på 6,7 prosent sammenlignet med samme kvartal ifjor.

Selv om mange analytikere setter spørsmålstegn ved hvordan verdens nest største økonomi klarer å komme opp med tall for den samlede aktiviteten i løpet av så kort tid, er det få som lar seg overraske over at veksten nå har landet på 6,7 prosent i tre kvartaler på rad, midt i intervallet på mellom 6,5 og 7,0 prosent som landets politikere har har satt som mål for veksten i år.

Brennhett boligmarked

Analytiker Amy Yuan Zhuang mener utviklingen uansett ikke er bærekraftig.

- Dette er ikke holdbart, skriver Zhuang i en oppdatering fra Nordea Markets onsdag.

Hun viser til at den innenlandske etterspørselen så langt i år er blitt understøttet av en mild pengepolitikk, en støttende finanspolitikk og et brennhett boligmarked som har bidratt til et comeback for bygg- og anleggssektoren.

Slik kommer det ikke til å fortsette, spår hun:

- Vi holder på vårt syn om at de stabile makrodrivkreftene vil svekkes fra årsskiftet når støtten fra pengepolitikken falmer og boligmarkedet kjøles ned av strengere reguleringer, skriver Zhuang.

Frykt for hard landing

Hun venter at veksten i fjerde kvartal ender på 6,5 prosent og at årets vekst samlet sett derfor ender på 6,6 prosent.

- Nedkjølingen av boligmarkedet vil fortsette å tynge veksten også inn i det neste året, legger hun til.

Selv om veksten i kinesisk økonomi har kommet betydelig ned de siste årene, har nedturen gått i et langt roligere tempo enn mange har fryktet. Samtidig er bekymringen for nettopp en hard landing i verdens nest største økonomi stadig på mange analytikeres lister over de virkelig store risikofaktorene i verdensøkonomien.

- Tallene vil kanskje dempe noen av bekymringene for en hard landing i Kina. Men veksten er avhengig av stimulanser fra myndighetene og en forlengelse av perioden med sterk kredittvekst, skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i en oppdatering fra DNB Markets onsdag.

- Alarmerende høy

Selv om vekstutviklingen tilsynelatende ser stabil ut, understreker han at risikoen er økende.

- Kredittveksten er alarmerende høy, men mindre drevet av bedrifter enn tidligere. I stedet er husholdningenes kreditt økende, riktignok fra moderate nivåer.

- Likevel er utviklingen langt fra sunn og bør ses i sammenheng med en rask økning i boligprisene og i boligsalget i et par store byer hvor prisene allerede er høye sammenlignet med fundamentale faktorer, skriver Kjennerud.

Han peker også på at effektene fra myndighetenes stimulanser etter hvert vil dabbe av og at veksten derfor vil svekkes moderat mot slutten av året.

- Det er imidlertid lite trolig at myndighetene vil tillate at veksten faller for mye, som betyr at mer stimulanser vil komme i 2017, skriver Kjennerud i oppdateringen.

Les også:

Kronen nær sterkeste på 15 måneder  

Kritisk til stabil kinesisk vekst: - Forteller oss ikke mye  

Ratingbyrå: – Elbilene truer oljenæringen  

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Obama-regjeringen er korrupt som djevelen
01:42
Publisert:

Obama ber Trump slutte å syte
Barack Obama sier han aldri har opplevd at en presidentkandidat har forsøkt å diskreditere valgresultatet allerede før valget. Han ber Donald Trump om å slutte å syte.
01:14
Publisert: