Norges Banks utlånsundersøkelse for tredje kvartal viser at etterspørselen etter boliglån fortsetter å øke.

Husholdningenes etterspørsel etter lån økte i tredje kvartal etter en oppgang også i foregående kvartal, viser undersøkelsen. Det var spesielt etterspørselen etter førstehjemslån som økte, mens etterspørseleen etter fastrentelån falt litt. Bankene hadde forventet uendret låneetterspørsel i tredje kvartal og forventer nå heller ingen endringer i etterspørselen i fjerde kvartal.

Får dårligere betalt

Bankene rapporterer at de ikke har endret kredittpraksisen i kvartalet. Endring i kredittpraksisen beskriver om det er blitt lettere å få lån eller om tilgangen på kreditt er blitt strammet inn.

Bankene venter heller ingen innstramning i kredittpraksisen i fjerde kvartal.

Lånebetingelsene har vært uendret de siste kvartalene. Lånebetingelsene beskriver hvilke krav bankene stiller for å innvilge lån til kundene.

Bankene melder samtidig at utlånsmarginen på lån til husholdninger falt i tredje kvartal. I fjerde kvartal venter bankene ingen endring i utlånsmarginen.

Økte pengemarkedsrenter kan være blant årsakene til at utlånsmarginen faller. Flere banker har rapportert at de setter opp rentene på enkelte typer boliglån fordi pengemarkedsrentene, og dermed også prisen som bankene betaler for markedsfinansiering, har økt. 

I undersøkelsen peker bankene på at både finansieringskostnader og konkurransesituasjonen har ført til nedgang i utlånsmarginen.

Lavere etterspørsel fra bedriftene

Etterspørselen etter lån fra de såkalte ikke-finansielle foretakene, som er bedrifter som ikke er banker eller finansinstitusjoner, har falt de siste kvartalene. Bankene selv ventet imidlertid at etterspørselen ville være omtrent uendret i tredje kvartal.

Bankene ventet ingen økt etterspørsel samlet sett i fjerde kvartal, men venter at flere bedrifter vil etterspørre fastrentelån.

Bankene strammet litt inn på kredittpraksisen overfor næringseiendom og for foretak samlet sett i tredje kvartal. Kredittpraksisen ventes å være uendret i fjerde kvartal.

Bankene viser til makroøkonomiske og næringsspesifikke utsikter trekker i retning av strengere kredittpraksis. Spesielt er det situasjonen i oljerelaterte næringer som trekkes frem.

Bankene har ikke rapportert om vesentlige endringer i lånebetingelsene overfor foretakene. Samtidig økte utlånsmarginen på lån til bedriftene noe i tredje kvartal.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert:

 
Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert: