Seniorøkonom Kyrre Aamdal i meglerhuset DNB Markets klør seg i hodet. Boligkjøpernes atferd skaper hodebry for den erfarne økonomen.

At boligprisene fortsetter å klatre til nye rekordnivåer - midt i oljens solnedgang, finner han ingen fundamental forklaring på.

- De siste årene har vi ikke klart å forklare prisoppgangen. Det gjelder særlig i fjor og i år, sier Aamdal.

Han spør seg:

- Når vi ikke finner fundamentale forklaringer på det, er det da en boble underveis? Eller er det det at vi ikke finner de riktige fundamentale forklaringene?

Ikke sammenlignbart

I 2015 var boligprisene 6,1 prosent høyere enn i 2014, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tidligere denne månden viste SSBs boligprisindeks at prisene var åtte prosent høyere i årets tredje kvartal, sammenlignet med samme tid i fjor.

Aamdal mener mye av utviklingen kan tilskrives forventninger til fortsatt lav rente i husholdningene.

Problemet er at den historisk lave renten gjør det vanskelig for økonomer å analysere forbrukernes reaksjon på renten - nettopp fordi renten aldri har vært lavere. Det blir ikke sammenlignbart med tidligere, forklarer Aamdal.

- Når vi skal forsøke å identifisere husholdningenes atferd og hvordan de responderer på renter, så er rentene på et helt annet nivå nå, sier han.

Forbrukernes renteforventinger på lang sikt har i tillegg falt kraftig den siste tiden - etter å ha stått mer eller mindre stille i lang tid.

Det øker forventingen om at man kan ha høy gjeld over lang tid, noe som igjen bidrar til å drive prisene opp, forklarer DNB-økonomen.

- Men for at prisene ikke skal falle igjen, er man også avhengig av at rentenivået forblir lavt lenge og at troen på at de skal forbli lave holder seg. Hvis det snur - ja, da vil prisene kunne falle mye, sier Aamdal.

- Urovekkende

DNB-økonomen tror foreløpig ikke at en boligboble er under oppbygging for hele landet som helhet. Situasjonen er imidlertid annerledes i pressområder i hovedstaden.

- Vi ser noen urovekkende tegn i Oslo. Her er bildet mer usikkert. Det kan det se ut som en god del av de som kjøper bolig her, gjør det ut fra spekulasjonsformål og forventinger om prisvekst. Det er i alle fall slik at det er nok boliger for folk som ønsker å bo, mener Aamdal.

Han er imidlertid forsiktig med å ta «b-ordet» i sin munn. For årsaken til at flere velger å investere i bolig nå, kan rett og slett handle om at investorene ikke finner muligheter for like god avkastning andre steder - ikke en forventing om videre prisvekst, påpeker seniorøkonomen.

- I boligmarkedet er det skattefordeler som er store i forhold til å investere andre steder. Aksjemarkedet ser ut til å være høyt priset og kan falle mye fort, sier han og fortsetter:

- Om de investerer fordi de tror på videre prisopppgang eller om det er fordi de ikke egentlig ser noen alternativer, det er ikke så godt å vite.

- Så denne utviklingen er egentlig litt tilfeldig?

- Slik er det alltid i forkant av en boble, det er vanskelig å stadfeste på forhånd om man er i en boble eller ei. Vi ser urovekkende tegn, men det virket kanskje mer sannsynlig i 2006 og 2007. Da var det også veldig investordrevet prisvekst og veldig uttalte og tydelige forventninger om prisvekst. Nå er bildet kanskje litt mer nyansert, mener Aamdal.

 

Les også: - Stockholm har lenge hatt samme symptomer som Oslo

Unge boligkjøpere stoppes ikke av bankene

- Mindre kjøpekraft i boligmarkedet, og dermed lavere boligprisvekst  

 

Se DNtv:

Gasellevinner i Akershus: - Tenk globalt
Dette er årets gasellevinner i Akershus.
02:37
Publisert:
 

Djuve: Dette kjennetegner gründerne som lykkes
Derfor er gasellebedriftene viktige for norsk økonomi, og dette kjennetegner gründerne som får det til.
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.