Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent, opplyser sentralbanken i en pressemelding torsdag.

Beslutningen var ventet. Kun én av 14 analytikere ventet at renten ville bli satt ned. Resten ventet uendret rente, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

I sentralbankens siste renteprognose, som ble lagt frem i forbindelse med rentebeslutningen i slutten av september, indikerer sentralbanken at renten vil bli liggende nær dagens nivå på 0,5 prosent de nærmeste årene. Samtidig indikerer prognosen at det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året.

Ikke vesentlige avvik

«Siden rentemøtet i september har forventede styringsrenter hos handelspartnerne steget litt. Samtidig har oljeprisen økt noe mer enn lagt til grunn og kronen har styrket seg», skriver Norges Bank i pressemeldingen.

«Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi ser samlet ut til å være om lag som lagt til grunn i september. Boligprisene og husholdningenes gjeld har steget noe mer enn anslått. Konsumprisveksten har vært lavere enn ventet», skriver sentralbanken.

- Samlet sett avviker ikke utviklingen siden september vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport. Det tilsier at styringsrenten holdes uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i meldingen.

Sterkere krone

I hovedstyrets begrunnelse for beslutningen er det verdt å merke seg at styret knytter kronestyrkingen de siste ukene til oppgang i oljeprisen.

«Kronen har styrket seg og er sterkere enn anslått i september. Kursutviklingen henger blant annet sammen med økningen i oljeprisen», heter det i hovedstyrets begrunnelse for beslutningen.

Prisen på olje med umiddelbar levering har også steget mer enn lagt til grunn i september, understreker sentralbankens hovedstyre.

«Prisene på leveranser frem i tid har også steget litt, men reflekterer fortsatt forventninger om en svært gradvis oppgang i oljeprisen», heter det i begrunnelsen.

Hovedstyret har også merket seg at regjeringens forslag til økning av oljepengebruken over neste års statsbudsjett er noe lavere enn sentralbanken forutsatte i sine prognoser fra september.

Høyere påslag i pengemarkedet

Hovedstyret peker også at at påslaget i pengemarkedsrentene så langt i kvartalet har holdt seg noe høyere enn antatt. Pengemarkedsrentene er en indikator på bankenes kostnader ved markedsfinansiering og høyere pengemarkedsrenter kan isolert sett føre til at bankene setter opp sine utlånsrenter til privatpersoner og bedrifter.

«Påslaget i det norske pengemarkedet har så langt vært noe høyere enn anslaget for inneværende kvartal, men ventes å avta fram mot årsskiftet. Bankenes utlånsrenter er lite endret».

Det er nettopp disse rentene ut til publikum Norges Bank forsøker å påvirke ved å gjøre endringer i styringsrenten. Det siste året har imidlertid styringsrenten og den viktigste referanserenten i pengemarkedet, tremånedersrenten, skilt lag.

Til tross for to rentekutt har pengemarkedsrenten knapt falt. Og den siste tiden har den i tillegg begynt å stige.

Mens forskjellen mellom styringsrenten og tremåneders pengemarkedsrente ifjor var på rundt 0,25 prosentpoeng er den i dag på nærmere 0,60 prosentpoeng.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: