Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,5 prosent. Beslutningen burde derfor ikke overrasket markedene.

Likevel svarte valutamarkedet umiddelbart med å sende kronen rundt en halv prosent sterkere mot både euro, dollar og pund da rentedommen ble kjent klokken ti torsdag.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror sentralbankens signaler etter rentemøtet kan ha vært en invitasjon til investorer om å kjøpe kroner igjen.

- En del investorer vil tenke at sentralbanken ikke er bekymret for sterkere krone og at de da kan de begynne å kjøpe kroner igjen, sier Bruce.

- En invitasjon til de som så langt har sittet på gjerdet?

- Ja, nettopp. Man tenker at man ikke kjøper kroner fordi med en gang kronen går sterkere så kommer Norges Bank til å rasle med rentevåpenet. Det gjør den ikke og da kan man kanskje kjøpe likevel.

- Ikke noen spesiell bekymring

En euro gikk i 11-tiden torsdag for rundt 8,96 kroner, mens den like før beslutningen ble kjent kostet i overkant av 9,02 kroner i valutamarkedet.

I sin begrunnelse for beslutningen om å holde renten uendret understreker Norges Bank at kronestyrkingen siden forrige rentemøte blant annet kan forklares med høyere oljepris.

- Det er ikke noen spesiell bekymring for kronen, konstaterer Bruce om sentralbankens begrunnelse.

- Sterk krone blir nevnt i samme åndedrag som høyere oljepris. Det både forklarer sterkere krone og det virker som det nøytraliserer effektene av sterkere krone på rentene, sier han.

Følger med

På pressekonferansen i forbindelse med rentebeslutningen torsdag understreket sentralbanksjef Øystein Olsen at Norges Bank ikke har noe eksplisitt mål for kronekursutviklingen. Sentralbanken følger likevel nøye med på kronen, siden utviklingen påvirker både utsiktene for prisveksten og for konkurranseevnen for norske bedrifter som er utsatt for utenlandsk konkurranse.

Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby /
Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / (Foto: NTB scanpix)
- Vi er også bevisst hvordan rentesignaler virker tilbake på valutamarkedet, sier Olsen.

- Så har kronen styrket seg mer enn det vi la til grunn i vår forrige pengepolitiske rapport. Vil følger nøye med på det, men vi har ikke noe mål om kronekursutviklingen, sier sentralbanksjefen.

Kan utløse rentekutt

Bruce er likevel trygg på at sentralbanken vil reagere dersom kronen styrkes mye i løpet av kort tid uten at det kan tilskrives bedre utvikling i norsk økonomi. 

- Om vi skulle få en kronestyrking som ikke er begrunnet i at det går bedre, kan situasjonen bli mer ubehagelig for Norges Bank, sier han.

- Og går kronestyrkingen for fort så finner Norges Bank frem rentevåpenet igjen?

- Det er helt klart. Hvis det går for fort og uten noe begrunnelse i at ting ser mye sterkere ut eller hvis det ikke er begrunnet med at oljeprisen plutselig er 65 dollar fatet, kan det utløse rentekutt, sier Bruce.

Han peker på at sentralbanken har tatt høyde for en slik utvikling i renteprognosen som ble lagt frem i forbindelse med forrige rentemøte i september. Selv om sentralbanken indikerer at styringsrenten vil bli liggende på dagens nivå på 0,5 prosent i flere år fremover, understrekes det at «det er litt større sannsynlighet for at styringsrenten settes ned enn opp det nærmeste året».

- Den er på vakt mot en krone som er mer spekulativt handlet og som ikke er begrunnet i fundamentale forhold, sier Bruce.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.