Fredag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem konjunkturbarometeret for industrien for tredje kvartal.

Norske industriledere melder om produksjonsnedgang. Det er spesielt leverandører til olje- og gassektoren som melder om nedgang, opplyser SSB.

I andre kvartal meldte industrilederne om en utflating, og da var det optimistiske forventninger til tredje kvartal.

Den sammensatte konjunkturindikatoren for industrien var på -5,0, ned fra -1,8 i andre kvartal. Det historiske gjennomsnittet på indikatoren er 3,0.

Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle.

Tre næringer spesielt rammet

Produsenter av investeringsvarer opplevde en ytterligere nedgang i sin produksjon, der det fortsatt er den lave aktiviteten hos leverandører til olje- og gassektoren som bidro til nedgangen.

Spesielt tre næringer er rammet ifølge SSB: Maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreperasjon- og installasjon.

Økt produksjon innen konsumvarer

Produsentene av innsatsvarer hadde på den annen side vekst i produksjonen i tredje kvartal. Her var det oppgang innenfor blant annet næringene gummi og plast, samt trelast- og trevareindustri, mens produsenter av kjemiske råvarer hadde redusert produksjon, melder SSB.

Det var økt produksjon innenfor konsumvarer, der spesielt produsenter av næringsmidler bidro til oppgangen.

Fall i sysselsetting og ordrebeholdning

Samlet sysselsetting gikk ned i tredje kvartal, på grunn av en nedgang innenfor alle de tre varetypene i industrien. Fallet var størst blant produsenter av investeringsvarer, som er spesielt knyttet til olje- og gassektoren.

Også den samlede ordrebeholdningen gikk ned i kvartalet. Produsenter av investeringsvarer hadde et klart fall i både ordretilgang og ordrebeholdning.

For produsenter av konsumvarer, var det økt ordretilgang fra både hjemme- og eksportmarkedet samtidig med en økning i ordrebeholdningen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.