Økonomene mener ledighetstallene fra Nav viser at ledigheten har stabilisert seg. Svakere enn ventet nøkkeltall øker risikoen for at veksten i norsk økonomi ikke blir like sterk som Norges Bank så for seg i september, mener økonomene.

Samlet sett viser Nav-tallene en liten oppgang i ledigheten og et litt svakere bilde av arbeidsmarkedet etter flere måneder med nedgang i antall arbeidsledige og førstegangssøkere, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, som legger til at det fremdeles er langt igjen opp til AKU-ledigheten.

«Den mest nærliggende tolkningen av NAV-tallene er at arbeidsmarkedet har stabilisert seg», skriver han.

Nordea Markets mener at norske ledighetstall utvikler seg sidelengs og stort sett på linje med Norges Bank-prognosene fra september.

DNB Markets-økonomen viser også til at forbrukertilliten i Norge falt tilbake i oktober og brøt dermed med den klare oppadgående trenden hittil i år.

«Dagens tall er alle på den svake siden: Fall i detaljomsetning og varekonsum, nedgang i sentimentindeksen for industrien, litt oppgang i registrert ledighet og tilbakeslag i forbrukertilliten. Det øker risikoen for at veksten i norsk økonomi ikke blir fullt så sterk som Norges Bank så for seg i september og øker sjansen for rentekutt», skriver Aamdal.

DNB Markets tror et rentekutt fortsatt sitter langt inn hos Norges Bank all den tid boligprisene stiger kraftig og husholdningenes gjeldsgrad øker, i alle fall så lenge kronen holder seg svak.

Handelsbanken Capital Markets mener også detaljhandelstallene for september, som viste en nedgang på 0,3 prosent, mot en oppgang på 0,3 prosent, var skuffende.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: