Veksten i låneopptakene i norske husholdninger var på 6,1 prosent i de 12 månedene frem til september i år, melder Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld utgjorde dermed 3021 milliarder kroner ved utgangen av september, sammenlignet med 2849 milliarder kroner i tilsvarende måned ifjor.

I august var 12-månedersveksten også på 6,1 prosent.

Høyere samlet vekst

Samlet innenlandsk bruttogjeld, som i tillegg til husholdningene også omfatter kommunene og ikke-finansielle foretak, var på 5086 milliarder kroner ved utgangen av september. Det tilsvarer en vekst siste 12 måneder på 5,1 prosent. I august var 12-månedersveksten på 5,0 prosent.

Kommuneforvaltningens innenlandske bruttogjeld utgjorde 452 milliarder kroner ved utgangen av september. Tolvmånedersveksten var 6,4 prosent fram til utgangen av september, opp fra 5,0 prosent fram til utgangen av august, skriver SSB i en melding mandag.

80 prosent fra banker og kredittforetak

Ved utgangen av september var 80 prosent av publikums samlede innenlandske bruttogjeld utlån fra banker og kredittforetak, tilsvarende 4072 milliarder kroner.

Tolvmånedersveksten i publikums obligasjonsgjeld var 2,1 prosent fram til utgangen av september, opp fra -0,6 prosent måneden før. Tolvmånedersveksten i publikums sertifikatgjeld var 10,7 prosent fram til utgangen av september, ned fra 17,6 prosent fram til utgangen av august, opplyser SSB.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: