Sentralbanksjef Øystein Olsen sier i et intervju med tv-kanalen CNBC at utfallet av det amerikanske presidentvalget i neste uke potensielt kan ha innvirkning på norske renter.

- Som sentralbank følger vi selvølgelig tett med på internasjonale utviklingstrekk. Og ja, enhver stor hendelse som kan skje, om det er brexit eller noe annet, kan påvirke, i det minste marginalt, vår rentesetting, sier Olsen til tv-kanalen.

Han viser til at Norge er en liten og åpen økonomi som er basert på handel og fri kapitalflyt, og at internasjonale hendelser kan ha påvirkning på utviklingen her hjemme.

Styringsrenten i Norge er for tiden på rekordlave 0,5 prosent. I forbindelse med forrige prognoserapport fra september i år indikerte sentralbankens hovedstyre at renten trolig blir liggende på dette nivået i en tid fremover dersom utviklingen blir slik sentralbanken har sett for seg.

- Gjenstår å se hva som blir den økonomiske effekten

På spørsmål om Norges Bank har vurdert konsekvensene av et verst mulig tenkelig utfall av presidentvalget, med Donald Trump som vinner og de økonomiske effektene det kan ha for USA, svarer Olsen at han ikke tenker på situasjonen på den måten.

- Vi følger med på det, men vi tenker ikke på det på den måten du indikerer. Det gjenstår fortsatt å se hva som vil bli den økonomiske effekten av resultatet av presidentvalget, sier Olsen. 

- Vi følger selvfølgelig den amerikanske økonomien tett. I USA har veksten tatt seg opp. Den er ikke veldig høy, men økonomien er på et bra spor og vi har gode grunner til å tro at det vil fortsette fremover, sier sentralbanksjefen i intervjuet med CNBC.

- Norske banker i en relativt god posisjon

I intervjuet blir Olsen også spurt om situasjonen i norske banker og hvordan svak utvikling innen offshoreindustrien og shipping påvirker bankenes tilstand.

- Vi følger situasjonen i bankene tett. Norske banker er i en relativt god posisjon. De har bedret sine kapitalandelen over de siste årene og de er generelt i en god posisjon for å møte utfordringene som treffer oss, inkludert situasjonen med markert lavere oljepris som har en betydelig innvirkning på oljeindustrien, sier Olsen.

- Ja, vi er forberedt på å se tap der. Noen banker har allerede tatt tap og de kan øke, men selv i et scenario som er nært vårt worst case-scenario viser våre analyser at de er i relativt god stand samlet sett, sier Olsen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert: