Etter et to dager langt rentemøte har den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) besluttet å holde styringsrenten uendret i intervallet mellom 0,25 og 0,50 prosent.

I sin uttalelse sier rentekomiteen at den har bestemt seg for å vente på flere bevis på økonomisk fremgang før renten heves.

- Komiteen ser stadig sterkere grunner for å heve renten, men har bestemt, på nåværende tidspunkt, å vente på noen ytterligere bevis på fortsatt fremgang, heter det i pressemeldingen fra Fed.

Det var på forhånd ventet en uendret rente fra Fed. Ingen av de 90 økonomene Bloomberg News har spurt ventet endringer i renten.

Ifølge Bloomberg var det priset inn en liten sannsynlighet i markedet for renteøkning ved dette møtet. Markedsforventningene til en renteheving i desember er imidlertid større.

Markedet priser for tiden inn en sannsynlighet på 70 prosent for at Fed hever i desember. Derfor var det knyttet stor spenning til hvilke signaler Fed ville gi om sine videre utsikter.

Nevner ikke neste møte

I pressemeldingen skriver Fed at arbeidsmarkedet fortsetter å bedre seg, og at den økonomiske veksten har tatt seg opp etter en svak vekst i første halvår.

Fed skriver videre at inflasjonen er på vei til å stabilisere seg. Det kan ifølge The Wall Street Journal være en indikasjon på at komiteen er forberedt på å øke renten ved sitt neste rentemøte i desember.

Men Fed ønsker altså noen ytterligere bevis på økonomisk fremgang, før den vil heve.

Sjefanalytiker Anders Svendsen i Nordea Markets påpeker at Fed virker mer komfortabel med at inflasjonen vil bevege seg mot målet på to prosent. Svendsen viser til at Fed har fjernet setningen om at inflasjonen er ventet å forbli lav på kort sikt.

- Vi venter at Fed vil heve renten i desember, gitt at Hillary Clinton vinner presidentvalget, skriver han i en oppdatering.

- Utsiktene vil være mye mer usikre dersom Trump vinner. Det er mest sannsynlig hovedårsaken til at Fed ikke hinter sterkere til en renteøkning i desember, skriver Svendsen.

Den amerikanske sentralbanken nevner ikke sitt neste møte noe sted i pressemeldingen. Ifølge MarketWatch var dette noe Fed nevnte i forkant av rentemøtet i desember ifjor, da den økte renten for første gang siden 2008.

Små markedsutslag

Feds rentebeslutning førte ikke til de store markedsutslagene onsdag kveld. De amerikanske børsindeksene falt noe umiddelbart etter at beslutningen ble kjent, men fallet ble etterhvert reversert.

Rundt en halvtime etter beslutningen kom er børsene på et litt høyere nivå enn før klokken 19.00.

Heller ikke i valutamarkedet førte Feds rentebeslutning til de store bevegelsene. Dollaren ble noe styrket mot euroen. En euro handles nå for 1,1100 dollar, mot 1,1115 før beslutningen ble kjent.

I løpet av onsdagen har imidlertid dollaren blitt svekket med 0,38 prosent mot euroen.

Mot kronen er dollaren svekket med ett øre etter beslutningen. En dollar handles nå for 8,19 kroner.

Stadig utsatt renteøkning

I september valgte den amerikanske sentralbankens rentekomité (FOMC) å holde renten uendret innenfor intervallet 0,25-0,50 prosent. Samtidig tok tre av medlemmene dissens mot beslutningen og ønsket heller en renteheving.

Ved dette møtet var det kun to av medlemmene i Feds rentekomité som ønsket å heve renten, mens åtte av dem ville holde renten uendret.

Fed-sjef Janet Yellen antydet på september-møtet at renten ville kunne bli satt opp innen utgangen av året, gitt at sysselsettingen og inflasjonen fortsatte å styrke seg.

Fed hevet styringsrenten i desember ifjor, men siden det har en ytterligere renteheving stadig blitt utsatt, blant annet som følge av uklare utsikter til både amerikansk og global økonomi.

Før renteøkningen ifjor, hadde renten ligget uendret siden høsten 2008.

Kun én uke igjen til valg

At det kun er én uke igjen til presidentvalget i USA gjorde at flere økonomer på forhånd mente det var lav sannsynlighet for at Fed ville røre styringsrenten nå.

Nordea Markets skrev i sin morgenrapport onsdag at Fed ikke liker å overraske markedet, og at den lave markedsprisingen i seg selv er nok til å holde sentralbanken igjen.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.