Bondevik tar til motmæle mot kritikerne

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tar til motmæle mot kritikere av hans nyopprettede fredssenter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det må være plass for oss alle, sier Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Fredrik S. Heffermehl, ærespresident i Norges Fredsråd, har gått kraftig til angrep på Bondeviks nye «Oslosenteret for fred og forsoning», som han mener er en uheldig sammenblanding av politikk og forretningsliv. Oslosenteret mottar støtte fra store aktører som Stein Erik Hagen i Rimi-kjeden, fra Hydro, Statoil, Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke.

– Bidragene er gitt helt uten vilkår. Jeg føler meg helt fri, sier Bondevik til Stavanger Aftenblad.

Han mener det er helt naturlig å gå ut til private for å få pengestøtte og mener andre burde forsøke det samme.

Fjernet støtte
Noe av det siste Bondevik-regjeringen gjorde, var å fjerne støtten på til Norges Fredsråd, en paraplyorganisasjon for 30 frivillige organisasjoner.

– Dette lå inn under en sekkepost fra utenriksdepartementet, sier Bondevik, som sier han ikke direkte hadde noe med den saken å gjøre.

Nå er det Bondevik som får pengestøtte fra staten. Men det var ikke han som tok initiativ til det.

– Stoltenberg og Gahr Støre mener avgåtte statsministrer bør få hjelp. Jeg får en masse henvendelser om å holde foredrag. De fleste sier jeg nei til, men det krever mye arbeid bare å besvare disse henvendelsene, arrangere turer til dem jeg svarer ja til og til å få hjelp til å skrive taler, sier Bondevik.

Møter Clinton
Foreløpig har Bondeviks nye fredsstiftelse fått to oppdrag. Det ene er å fronte et WHO-prosjekt som skal forhindre noen av de fire millioner årlige dødsfallene blant nyfødte i verden. Det andre går direkte på tiltak i Moldova.

Fredag skal Bondevik møte Bill Clinton for å drøfte et samarbeid med den avgåtte presidentens stiftelse.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør