Direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet foreslår at Norge skattlegger usunn mat og bruker inntektene til å gjøre sunn mat billigere.

– Det er veldig mye å vinne på å satse langt mer på forebyggelse av sykdom enn det vi gjør i dag. Det er behov for å styrke folkehelsearbeidet, sier direktør Larsen til Aftenposten.

-Offentlig ansvar
Skal man få bukt med den økende andelen nordmenn som rammes av livsstilssykdommer må det satses på bred front. Larsen mener det først og fremst er et offentlig ansvar. Han viser til store kampanjer mot tobakk, kombinert med lovverk og prispolitikk. Han er ikke fremmed for å tenke på denne måten også når det gjelder kosthold.

Tilleggsskatt
– Det finnes hindringer for at befolkningen skal spise mer frukt og grønt og generelt sunnere. Man kunne jo tenke seg en subsidieringsordning hvor det legges på en tilleggsskatt på usunn mat og at disse inntektene brukes til å subsidiere frukt og grønt og annen sunn mat, sier Larsen.

Forebyggelse av livsstilssykdommer kan ifølge Verdens helseorganisasjon blant annet halvere forekomsten av hjerte- og karsykdom, redusere forekomsten av kreft med 30 prosent, redusere forekomsten av muskel- og skjelettlidelser betydelig, og redusere forekomsten av type 2-diabetes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.