- Visste du at det er fire nordmenn hver lørdag som vinner millionpremie? Det er ikke så vanskelig å vinne i Lotto som mange tror...

Line Kayser (19) smiler bredt, retter på capsen og gir Lotto-kuponger til forbipasserende. I juli reiser Norsk Tippings team rundt i Oslo-området for å kapre flere Lotto-kunder.Ikledd røde Lotto-t-skjorter og lyseblå caps deler søte og blide jenter ut ferdigutfylte femukers-kuponger.

Folketette Aker Brygge og Karl Johansgate er blant stedene Lotto-jentene i egne Lotto-biler har besøkt for å pushe pengespillet fra Norsk Tipping.

Dette opprører overlege Hans Olav Fekjær, Norges største spesialist på spillegalskap.

-Aggressiv markedsføring
- Det er klart dette er aggressiv markedsføring, sier Fekjær til dn.no. Han har i løpet av en seksårsperiode behandlet rundt 800 personer som lider av spillegalskap.

- Vi ønsker at denne kampanjen skal være et hyggelig innslag i sommerferien. Hvis noen av våre kunder ser dette som en aggressiv måte å markedsføre seg på, vil vi gjerne vite det, for det er slett ikke intensjonen, sier informasjonsdirektør Peer Jacob Svenkerud i Norsk Tipping til dn.no.

- Hvordan kan dere vite at de dere møter på gaten ikke sliter med spilleavhengighet?

- Det er vanskelig å vite, derfor merker vi alle våre kuponger på baksiden med de faktiske vinnersjansene. Der står det også telefonnummeret til hjelpelinjen for spilleavhengighet, sier Norsk Tippings mann.

- Pusher ikke spill
- Vi ønsker ikke å pushe spill på noen. Vi minner folk på en hyggelig måte om å spille Lotto i sommer, og våre folk som deler ut disse kupongene har fått beskjed om å ikke henvende seg til barn og unge, utdyper Svenkerud og legger til at å koble Lotto til spillegalskap er søkt.

- Dette burde Fekjær vite. Lotto er det spillet som undersøkelser viser at i svært liten grad forbindes med spilleavhengighet, sier Svenkerud.

- De som deler ut Lotto-kuponger har fått klar beskjed om ikke å være påtrengende. I stedet skal dette være en hyggelig gest, forklarer Stig Kjos i Moveboards Media, selskapet som organiserer den rullende juli-kampanjen til Norsk Tipping.

Han tviler sterkt på at Lotto er spilleavhengig-skapende og opplyser at folk flest tar godt imot teamet på jobb:

- Lotto blir man nok ikke avhengig av. Dette er et spill man sjelden ruinerer seg på, sier han.

"Er det her man blir spilleavhengig, altså? He-he", "Er det dere som gjør oss til millionærer, eller?" De fleipete kommentarene sitter løst hos Oslo-folk når de blir oppsøkt av Lotto-jentene på Karl Johan.

- Folk flest er veldig hyggelige, selv om sikkert mange kuponger havner i neste søppeldunk. Og så er det veldig mange som spør oss om ting som har med Lotto å gjøre. Hvor lett det er å vinne og sånt, sier Line Kayser.

Vil vinne tilbake det tapte
Av Frekjærs 800 pasienter var det kun én som primært spilte på Lotto, men Fekjær peker på at spillegalskap kan være mer komplisert.

- Det finnes folk som har problemer med flere typer spill. På slutten, når de føler gjelden er blitt helt umulig å håndtere, kan de bli storspillere på Lotto for å prøve å vinne tilbake det tapte, presiserer Fekjær. Han synes Norsk Tipping burde tonet ned markedsføringen.

- Jeg synes markedsføringen av Lotto er helt uforsvarlig. Man har hatt morsomme og vellykkete reklamekampanjer på tv hvor man gir inntrykk av at det er stor sjanse for å vinne. Men sannheten er at 99 prosent av kundene er tapere i det lange løp, sier Fekjær. Han legger til at hvis du leverer samme lottokupong hver uke, vil du vinne toppgevinsten med 9800 års mellomrom.

Stoler på Norsk Tipping
Statssekretær Mette Gundersen i Kultur- og kirkedepartementet stoler på Norsk Tippings forsikringer om at de driver forsvarlig markedsføring.

- Vi har en veldig nær dialog med Norsk Tipping hele tiden, og vi har jevnlig møter hvor vi også gjennomgår markedsføringskampanjer. Vi blir forsikret gang på gang at den markedsføringen de driver ikke er spilleavhengighetsdannende, og vi må stole på at det er korrekt, sier Gundersen. Hun legger til at hun ikke kjenner til sommerens Lotto-fremstøt.

Dagens regjering og den forrige har begge jobbet for å få bukt med spillegalskapen. Fokus har vært på spilleautomatene, og den rød-grønne regjeringen mener spillene fra Norsk Tipping ikke er en del av dette bildet.

Ønsker ikke spillene til livs
- Vi har ganske god dokumentasjon på hva som skaper spilleavhengighet. Dessuten er det viktig å huske på at vi ikke ønsker å komme spillene til livs - vi ønsker å komme avhengigheten til livs, sier Gundersen.

Hun minner om at de ønsker at Norsk Tipping skal drive alle pengespillautomatene for å ha en god kontroll.

- Fattiges toppskatt

Fekjær mener den norske staten burde beskytte sine borgere mot pengespillene. Han hevder at Lotto i hovedsak spilles av folk med de laveste gjennomsnittsinntektene, og slik sett bidrar til å øke de sosioøkonomiske forskjellene mellom folk.

- Lotto er på mange måter de fattiges toppskatt, sier overlegen, som sitter i styret til Norsk Forening for pengespillproblematikk.

Et sjansespill
Gundersen, som har ansvar for pengespillproblematikken i departementet, minner om at det er frivillig om man ønsker å spille Lotto.

- Det er et ganske allment spill, og folk er klar over at det er et sjansespill. Det er ingen automatikk i at man vinner.

I år skal Norsk Tipping bruke 0,5 prosent av overskuddet, omtrent 12 millioner kroner, på å sette regjeringens handlingsplan mot pengespillavhengighet ut i livet. Til sammenligning brukte tippemonopolet 67 millioner kroner på markedsføring i 2005, og i år skal det brukes mer.

- Vi ser at spillinntekten flater noe ut. Vi legger derfor opp til en ansvarlig og beskjeden økning, forteller Svenkerud.

- I tillegg til de 12 millionene fra Norsk Tipping, har vi foreslått å avgiftsbelegge hver spilleautomat med 1.000 kr per automat. Det vil gi en økning på 15 millioner kroner. Dessuten viser heller ikke disse tallene hvor mye vi bruker til behandling, forklarer statssekretær Gundersen.

Hva synes du om Lotto-fremstøtene? Kan man bli "spilleavhengig" av Lotto? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.