- Her på juridisk fakultet vil jeg si at 100 prosent av professorene er utsatt for korrupsjonsforsøk, sier jusprofessor Carl August Fleischer.

Alt for lavt tall
Han er bedt om å kommentere den ferske Kriminalitets- og sikkerhetsundersøkelsen i Norge, som viser at kun 2,7 prosent av norske virksomheter sier at de er utsatt for korrupsjonsforsøk i løpet av det siste året.

- Det tallet er altfor lavt. Men det har mye med måten folk definerer korrupsjon på, mener han.

Undersøkelsen baserer seg på telefonintervjuer med ledere eller sikkerhetsansvarlige i 2000 private og 500 offentlige bedrifter. De har blant annet svart på hvorvidt ansatte er tilbudt en utilbørlig fordel i løpet av siste 12 måneder.

At 97,3 prosent svarer nei eller vet ikke tror Fleischer sier lite om virkeligheten.

Primitiv korrupsjon
- Hva menes med utilbørlig fordel? Jeg tror de fleste legger en meget snever definisjon av korrupsjon til grunn når de svarer. De få som har svart ja, er nok dem som har blitt utsatt for den aller mest primitive formen for korrupsjon, av typen brun konvolutt med penger under bordet, sier han.

Fleischer har akkurat gitt ut boken «Korrupsjonskultur, kameraderi og tillitssvikt i Norge». Han mener korrupsjonen gjennomsyrer det norske samfunn, men på en så sofistikert og diffus måte at folk enten ikke skjønner at det er korrupsjon, eller at de ikke vil definere det som korrupsjon.

Korrupsjonsutsatte professorer
Tilbake til juristene på fakultetet. Fleischer mener samtlige av dem måtte svart ja på om de hadde blitt spurt om de ble utsatt for korrupsjonsforsøk siste år.

- Vi jurister vet alle at dersom man logrer for de mektige, venter det fordeler og belønning. Uttaler man seg for eksempel positivt i forhold til oljeindustrien ligger det i kortene at man får økt status i de "riktige" kretser. Man kan regne med å bli invitert på seminarer, bedt om å holde foredrag, lage godt betalte betenkninger, og kanskje til og med bli tilbudt en fett betalt jobb. Jeg vet at mange kollegaer har hatt muligheten til å doble inntektene sine på denne måten, sier Fleischer.

Smisking med sjefen er korrupsjon
På samme måte mener jusprofessoren at det meste av korrupsjon i Norge skjer gjennom skjulte, ikke-uttalte og i hvert fall ikke nedskrevne avtaler.

- I sin aller videste forstand er det korrupsjon å la være å ta opp kritikkverdige forhold med sjefen din, fordi du vet at du har mer å tjene på å holde munn, sier Fleischer.

- Men da er vi vel alle mer elle mindre korrupte da?

- I begrepets videste betydning, ja. Ettersom de fleste av oss er villig til å handle i strid med det vi vet er egentlig riktig, så lenge det tjener oss som privatperson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.