– Det ser ut som om det utvikles lokalmiljøer der tilbøyeligheten til uføretrygd er stor fordi så¨mange andre mottar uføretrygd, sier førsteamanuensis Mari Rege ved Universitetet i Stavanger til Dagens Næringsliv.

Ren smitteeffekt
Analysene viser at dersom 50 personer i en kommune med 5.000 blir uføretrygdet, vil ytterligere 25 personer bli trygdet de nærmeste årene som en ren smitteeffekt.

– Det er en svært stor effekt, sier Rege, som peker på tre mulige forkl#229er på at det kan oppstå slike smitteeffekter.

Tre forkl#229er
For det første kan den sosiale aksepten for å være trygdet bli større jo flere som går på trygd. For det andre kan det være mer attraktivt å være trygdet når så mange i omgangskretsen også har fri på formiddagen, mens den tredje mulige forkl#229en er at det kan være lettere å forstå hvordan man skal gå frem for å bli trygdet når man kjenner noen som har vært gjennom prosessen tidligere.

Statistikk fra Arbeids- og velferdsforvaltningen viser at 11 prosent av befolkningen er uføretrygdet. Det er imidlertid store geografiske forskjeller.

Flest uføre
1. Ballangen, Norland - 22,5 % uføre av befolkningen mellom 18 og 67 år
2. Ibestad, Troms - 22,1 %
3. Åmli, Aust-agder - 21,7 %

Færrest uføre
1. St. Hanshaugen, Oslo - 4,8 %
2. Hemsedal, Buskerud - 4,9 %
3. Utsira, Rogaland - 4,9 %


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.