Så langt har kommunene investert rundt 800 millioner kroner i amerikanske verdipapirer. Og nå blir de presset til nye garantiutbetalinger.

- Vi er bedt av Kommunaldepartementet å foreta en lovlighetskontroll av de vedtakene som ble gjort da kommunene gjorde investeringene. Fylkesmannen skal se på om dette er brudd på kommuneloven, sier avdelingsdirektør Roald Kvitvik hos Fylkesmannen i Nordland til NTB.

Vide rammer
Kvitvik var mandag i kontakt med departementet etter at det har blitt satt et skarpt søkelys på disposisjonene til de fire kraftkommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik som i 2001 slo til på et tilbud fra Terra Securities og gikk inn med lånte penger i obligasjonsmarkedet.

- Kommuneloven gir forholdsvis vide rammer for finansinvesteringer. Generelt er det åpent for mye skjønn, sier Kvitvik.

Kommunene satset framtidige kraftinntekter i håp om sikker gevinst.

- For vår del satset vi ti års framtidige konsesjonsinntekter fra Statkraft i 2001. For disse pengene ble det tatt opp et lån, men investeringene ble endret to ganger, i 2005 og nå sist i juni 2007 uten at vi var klar over det, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) til NTB.

Garantikrav

Det verken Hemnes eller de andre kommunene heller visste, var at det heftet en garantiforpliktelse på de siste investeringene. Dersom obligasjonene gikk under 55 prosent av pålydende, måtte kommunene stille garanti for å holde opp kursene.

Garantikravet kom etter den amerikanske kredittkrisen slo inn med stor usikkerhet i finansmarkedene.

- Vi føler oss rett og slett lurt av Terra Securities som både har opptrådt som rådgiver og forvalter for kommunen uten å gjøre oppmerksom på garantikravene. I ettertid ser vi at også tidligere plasseringer har vært heftet med slike garantikrav. Dette visste vi ingenting om. Vi fikk beskjed at det bare var konkurser og oppløsninger av de selskapene vi investerte i som var den eneste risikoen for tap, sier Hemnes-ordføreren.

Undersøker
Han ser fram til den varslede granskingen fra Kredittilsynet mot Terra Securities. Finansminister Kristin Halvorsen opplyste i helgen at hun har bedt Kredittilsynet undersøke Terras rolle i forbindelse med obligasjonssaken.

- Terra har plikt til å gi forsvarlig informasjon og veiledning til kunder som kjøper slike spareprodukter, sa Halvorsen.

- Jeg håper at en slik gransking vil se nærmere på dobbeltrollen Terra inntok både som forvalter og rådgiver, og avklare at vi handlet i god tro, sier Juvik til NTB.

Nye garantier
Sent søndag vedtok et ekstraordinært formannskap i Hemnes å bevilge ytterligere 5,3 millioner kroner i garanti i tillegg til de 13,6 millionene som kommunen tidligere har stilt i garanti.

- Men vi gjør som Hattfjelldal har gjort tidligere, setter deler av beløpet på sperret konto, sier Juvik.

Mandag vedtok et presset formannskap i Rana ifølge NRK i et ekstraordinært hastemøte å bevilge nye 13,4 millioner kroner i garanti for ikke å tape 150 millioner kroner. Fra før av har kommunen betalt 34 millioner i garanti til Terra Securities.

Narvik har motvillig betalt 16,8 millioner i garantier. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.