Ønsket å selge tapspapirer til alle

Meglerhuset Terra ønsket å selge amerikanske verdipapirer til alle landets kraftkommuner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Terra tok kontakt med kraftkommunenes egen forening for å få den til å anbefale slike investeringer. Det sier juridisk sekretær Caroline Lund i sekretariatet for norske vannkraftkommuner (LVK) til NRK.

– Terra tok kontakt med oss på generelt grunnlag og ønsket at landssammenslutningen skulle anbefale kommunene å plassere slike kraftmidler på fond, sier hun.

168 kommuner, en tredel av Kommune-Norge, er medlemmer i kraftkommunenes egen forening LVK.

Lund opplyser at de ikke ville anbefale dette, men heller advarte mot slike fondsinvesteringer.

Enorme tap
Landsforeningen visste ikke at kommunene som inngikk avtalene, hadde gjort det før etterpå.

– Man kan jo stille seg spørsmål om hvorfor. Jeg antar at det har sammenheng med at Terra ville ha kontroll på hvilke eksterne og andre rådgivere kommunene eventuelt kontaktet, sier Lund.

Kraftkommunene Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik i Nordland har investert i høyrisikofond, såkalte hedgefond, som kjennetegnes ved at de tar opp enorme lån.

Avtalene som Terra har solgt til disse fire kraftkommunene, kan ifølge NRK i verste fall gi kommunene en baksmell på 5 milliarder kroner

Vil ha oversikt
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) frykter at flere kommuner kan komme i vanskeligheter.

Meglerhuset Terra har solgt spareprodukter til flere kommuner, men vil ikke si hva de har solgt til hvem. Kommunalministeren ber nå fylkesmennene finne ut hvor mange kommuner som har spareavtaler av tvilsom karakter.

– Jeg gjør det jeg kan for å skaffe meg oversikt over hva som virkelig har skjedd, sier kommunalministeren.

Hun har gitt oppdraget om å skaffe henne oversikt i saken til fylkesmannen i Nordland og andre fylker.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør