Konflikten mellom Terra og de fire nordnorske kraftkommunene ruller videre med uforminsket styrke.

Etter et flere timer langt møte, der advokatfirmaene Ræder og Lund og meglerhuset Pareto Securities la frem resultatet fra sine undersøkelser, var det fire offensive ordførere som møtte pressen.

Kommunene fastslår at saken har enda større rekkevidde enn tidligere antatt.

- Vi har etter timene med våre rådgivere blitt overbevist om at vi har en mye sterkere sak. Vi vet nå at saken har en mye større rekkevidde enn det media og vi hittil har sett, heter det i en felles uttalelse fra de fire ordførerne som advokat Jens I. Kobro i advokatfirmaet Ræder Da leste opp på pressekonferansen.

- Har sannsynligheten for søksmål økt etter gjennomgangen?

- Det har vi ikke vurdert, men det er nærliggende å tro det, sier Kobro.

Kredittilsynet undersøker Terra Securities rolle i forbindelse med kommunenes investeringer. Kommunene er i ettermiddag i møte med Kredittilsynet.

Se video:

Les mer: Terra vurderes etter gamle regler

Risikofri investering
Allerede i november 2001 presenterte Terra-sparebankene i Nordland et investeringsforslag for de fire kommunene.

- I presentasjonen het det at disse sto bak Terra, og at ingen av de forslag til investeringer som kom hadde noen risiko ved seg. Det ble vist til Sparebankenes sikringsfond og Staten dersom noe skulle gå galt, sier Kobro.

Kommunene skal også ha fått bekreftet at alle spørsmålene vedrørende kommuneloven og finanslovgivningen var ok.

I avtalen lå en klausul der kommunene forpliktet seg til å ikke bruke andre rådgivere enn Terra.

- Vi måtte undertegne en erklæring om eksklusivitet og konfidensialitet som forbød oss å spørre andre enn Terra, sier Kobro.

- Har en god sak
Advokatene og rådgiverne har brukt dagene siden onsdag godt. En stor andel av alt materialet fra 2001 og frem til i dag har blitt gjennomgått.

- Vi har ikke rukket å gå igjennom alt, men vi har gått igjennom store deler av det. Det varierer imidlertid hvor mye vi har gått igjennom fra kommune til kommune, sier Kobro.

- Er dere overrasket over det dere har funnet?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Kobro.

Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas mener imidlertid materialet bekrefter at kommunene har en god sak. Hattfjeldal-ordfører Asgeir Almaas er enig.

- Vi ble forespeilet at dette var uten risiko. Vi gjorde flere fremstøt mot Terra der vi spurte om det forelå annen risiko enn det som fremkom, og vi fikk negativt svar på det, sier Almaas.

Tilbake til 2001
Hemnes-ordfører Kjell Ivar Juvik mener resultatet av gjennomgangen viser at saken er større enn tidligere antatt.

- Det er ting som går tilbake i tid - det er ikke bare det som har skjedd i 2007. Derfor har vi nå fokus på det som har skjedd helt tilbake fra Terra startet å selge seg inn, sier Juvik.

- Hvor mye ansvar har dere selv?

- De avtalene vi er inne i er helt annerledes en det vi ble forespeilet og vi mener at de er i strid med det Terra har kommunisert, og de er også i strid med de kontrollspørsmål som er stilt til Terra, sier Rana-ordfører Geir Waage.

- Skal dere møte Terra noen av de kommende dagene?

- Vi har ikke gjort noen avtaler om å møte Terra, sier advokat Kobro.

Økokrim på banen
Nå har både Økokrim og Kredittilsynet kommet på banen, og Terra-skandalen står på dagsordenen når Økokrim møter Kredittilsynet denne uken, ifølge NTB.

Økokrim-sjef Einar Høgetveit bekrefter overfor NA24 at Økokrim og Kredittilsynet skal diskutere Terra-saken på sitt halvårlige møte torsdag.

– Vi er imidlertid på ingen måte foreløpig koblet inn i saken, dette er et møte hvor vi holder hverandre løpende oppdatert, sier Høgetveit.

Han viser til at Økokrim fra før har mottatt en anmeldelse fra Torstein Dahle i partiet Rødt, men at de ennå ikke har tatt stilling til denne anmeldelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.