– Vi har fått mange henvendelser fra andre kommuner i lignende saker. Da har vårt råd vært krystallklart: Ikke ta fingrene i den type plasseringer, sier administrerende direktør i KS, Olav Ulleren.

Han sier organisasjonen heller ikke har hørt noe fra kommunene etter at saken havnet i mediene, men mener det er naturlig ettersom kommunene har valgt private rådgivere og advokater.

– Jeg sendte en sms til en av ordførerne for å minne om at vi er her, men for KS er det helt greit at kommunene ordner opp selv, sier Ulleren.

Han sier han ikke er kjent med hvorvidt kommunene har vært i kontakt med Kommunaldepartementet.

Selvstendig ansvar
KS-sjefen bekrefter at kommunens ledelse har et selvstendig ansvar til å vurdere innholdet i kommuneloven. Han vil ikke kommentere hvilken betydning brevet fra kommunalminister Erna Solberg (H) i 2002 om kommunenes pengeplasseringer kan ha for tolkningen av loven.

– Jeg er ikke jurist og ønsker ikke å kommentere de fire kommunenes disposisjoner, men generelt er det liten tvil om hva som er gjeldende lov og regler på området, sier Ulleren.

Han synes de informasjoner som mandag ble gitt av ordføreremne om Terras krav til konfidensialitet, er underlige, men understreker at den enkelte kommune har en selvstendig plikt til å vurdere sine disposisjoner i forhold til kommuneloven.

En vekker
KS-sjefen håper denne saken vil fungere som en vekker for resten av kommune-Norge.

– De fire kommunene er ikke alene om å ha blitt fristet til pengeplasseringer med løfte om høy avkastning, men heldigvis har de fleste motstått fristelsen, sier Ulleren.

Tidligere har den politiske lederen av KS, Halvdan Skard, gitt uttrykk for de samme synspunkter.

I forrige uke sa Skard til NTB at ansvarsforholdene i en kommune er klare og tydelige. Administrasjonssjefen skal påse at de sakene som legges fram for kommunestyret er forsvarlig utredet.

I loven blir det spesielt fremhevet at finansiell risiko skal vurderes ved enhver form for kapitalforvaltning.

– Men så er det kommunestyret som høyeste myndighet i en kommune, som treffer endelige vedtak. Jeg kan ikke se at det er noen feil eller mangler ved gjeldende lov og regler, men forutsetningen er jo at de følges, sa Skard.

Får råd av Pareto
Haugesund kommune informerte mandag ettermiddag om at kommunen har engasjert finansiell- og juridisk rådgiver gjennom Pareto Securities og advokatfirmaet Lund & Co.

Rådgiverne arbeider nå med å avklare situasjonen for Haugesund kommunens plassering. Kommunen avventer råd og vurderinger, skrev ordrører Petter Steen jr. i en pressemelding.

- Det arbeides for å sikre kommunens interesser slik at Haugesund kommune ikke påføres tap som følge av avtalen med Terra Securities, skrev Steen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.