12 advokater og rådgivere var samlet på hovedkontoret til Pareto Securities i helgen for å legge strategien videre for de fire kraftkommunene i nord, skriver Dagens Næringsliv.

Det interne dokumentet som ble drøftet på det lukkede møtet hos Pareto Securities igår er skrevet av Terra Securities til kommunene i begynnelsen av 2003, og gir en gjennomgang av de viktigste elementene vedrørende restrukturering av konsesjonskraften.

"Styrker kommunenes funn"
Etter hva DN erfarer har man etter en juridisk og finansiell gjennomgang funnet flere konkrete opplysninger som styrker kommunenes funn. Deriblant det interne brevet.

Etter hva DN er kjent med skal kommunene og rådgiverne være spesielt interessert i den delen av brevet hvor Terra gjennomgår kommunelovens 52 nr. 3 forbudet mot å påføre kommunene vesentlig finansiell risiko .

Her skriver Terra: "Slik som jeg ser er det denne bestemmelsen vi antagelig ligger tettest opp til å bryte".

- Vi har brukt tiden på å sette oss inn i saken, og har nå god oversikt, sier Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge til DN.

De fire nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal er klare i sin strategi. De vil ha alle pengene sine tilbake.

Ordførerne møtes i Oslo klokken 11.00 i dag - følg saken på DN.no!

Les også: Alt om Terra-saken

Kommunene kan tape alt
Investeringene som er gjort via Terra og Citigroup er langt mer risikable enn det som hittil er kjent. Totalt kan tapene komme opp i nesten 1,4 milliarder kroner. Citigroups honorar er hemmelig, skriver redaksjonssjef Terje Erikstad i en analyse i DN mandag.

Det er snakk om to ulike produkter som kommunene har kjøpt. Det ene er det omtalte kommunefondet til Citigroup, som har investert i det amerikanske obligasjonsmarkedet. Ved hjelp av en opplåning som tilsvarer 7,5 ganger det investerte beløpet skulle denne investeringen gi en god avkastning. Men denne giringen , som det heter på finansspråket, medfører også at hele beløpet kan gå tapt.

Det andre produktet er altså kredittforsikring, som kommunene har solgt til Citigroup tilsynelatende uten å ha noen som helst anelse om risikoen. I de juridiske dokumentene som beskriver produktet går det helt klart frem at dette bare er ment for meget profesjonelle investorer, skriver Erikstad i analysen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.