Det er ikke bare nordlandskommuner som sliter med å forvalte pengesekken. Hverken politikere eller byråkrater i Haugesund kommune aner hva de investerte 227,5 millioner kroner i, men nå kan de tape alt, skriver Dagens Næringsliv.

Nattlig tekstmelding
Haugesunds rådgiver Terra avslo via tekstmelding klokken halv ett natt til mandag å stille i gårsdagens oppvaskmøte i kommunestyret.

Ordfører Petter Steen jr. har ifølge DN etterspurt svar fra Terra i Oslo i snart en uke. Han har flere ganger understreket at Terra ikke måtte se på det som en invitasjon, men en innkalling til å stille på det ekstraordinære bystyremøtet. Tekstmeldingen er eneste kommunikasjon Terra har stått for.

- Jeg synes ikke det er grunn for oss til selvpining nå. Nå må vi få full oversikt, sier ordfører Steen til DN og strener ut gangen og opp trappene til bystyresalen der lokalpolitikerne snart vil ha svar.

Haugesund solgte kredittbeskyttelse til Citigroup
Vedkommende i Terra som skulle gitt forkl#229en til Haugesund, ville ha fått en vanskelig jobb, skriver redaksjonssjef Terje Erikstad i DN i en kommentar tirsdag.

For hvordan kan man forklare at en tilsynelatende trygg investering egentlig betyr at Haugesund kan tape alle sine penger? Og hvordan kan man forklare politikerne i Haugesund at de ikke har kjøpt en obligasjon i Statkraft, slik de tror, men tvert imot solgt den? Ja, hvordan forklarer man egentlig at en kommune i Norge selger kredittbeskyttelse til verdens største finansinstitusjon, Citigroup?, spør Erikstad.

Haugesunds oppside på investeringen er ifølge Erikstad begrenset, mens nedsiden er at hele det investerte beløpet kan gå tapt. Denne risikoen bærer kommunen helt frem til 2013.

"Ikke noen fare"

Jeg fikk i september en skriftlig redegjørelse fra Terra om at hele investeringen var trygg. Jeg har også snakket med Harald Norberg i Terra de siste dagene. Han understreker at det ikke er noen fare med kommunens investering, sa økonomisjef Jo Inge Hagland til Dagens Næringsliv 21. november.

Haugesund kommune lever i den villfarelse at den har sikkerhet i Statkraft-obligasjonen: Vi har en komplisert plassering, men mellom vår investering og utlandet ligger en Statkraft-obligasjon som er trygg, sa Hagland til DN.

"Hverken byråkratene eller politikerne i Haugesund synes å ha skjønt noe som helst av hva de har investert i", skriver Erikstad i sin kommentar.

Bør norske kommuner heretter holde seg unna alt som heter risiko i sine investeringer og plassere alle midler i banken?



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.