Det opplyser Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas til NTB.

Det var før jul at kommunestyret i Narvik besluttet å gjennomføre en gransking av kommunens beslutning om å investere gjennom Terra Securities. Kuvaas vil ikke si hvilke firmaer som har vist interesse gjennom å få tilsendt anbudsdokumenter.

Også andre Nordlands-kommuner vurderer å engasjere granskere utenfra for å gå gjennom sine Terra-vedtak.

– I Hemnes skal vi ta stilling til om vi skal gjennomføre en lignende gransking her. Og i Rana vurderer man å gjøre det samme, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik til NTB.

Kommunemøte
Juvik sier at dette spørsmålet blir et emne på et møte som de åtte Terra-berørte kommunene skal ha om en uke. På møtet skal kommunene drøfte veien videre i Terra-saken. De skal også vurdere å påkjære kjennelsen i Oslo byfogdembete før jul, der deres krav om arrest i formuen til to Terra-meklere ble avvist.

Juvik sier han ikke tror på noen påkjæring av kjennelsen om arrestkravet.

– Retten tok bare stilling til sikringskrav og ikke til erstatningskravet vårt overfor de to meglerne, sier Juvik.

Med andre ord mener Juvik at det er erstatningskravet som er det sentrale i saken mot de to meglerne, men det er ikke tatt stilling til om kommunene skal reise søksmål mot dem. Det er en lang vei og mange spørsmål som må avklares før kommunene kan ta stilling om de skal gå til erstatningssak mot aktører i Terra-saken.

– Det er mulig vi gjør noe med saksomkostningene på en halv million kroner som vi fikk i forbindelse med kjennelsen hos Byfogden i Oslo, sier Juvik og antyder dermed at det kan komme en påkjæring fra kommunene til lagmannsretten på dette punktet.

Kommuneloven
Kommunenes advokat, Ulf Martin Veel Larsen i advokatfirmaet Lund & Co, sier at han vil drøfte spørsmålet om å påkjære kjennelsen til Byfogden.

– Dette er en sak som vi må drøfte med våre oppdragsgivere, sier Larsen til NTB.

Det som står først nå på dagsordenen i Terra-saken et granskingen som de berørte fylkesmennene for tiden gjennomfører for å se om kommunene har brutt kommuneloven da de investerte gjennom Terra Securities.

Ordfører Juvik sier han venter en avgjørelse fra fylkesmannen i Nordland i løpet av en ukes tid.

Ifølge en utredning fra advokatfirmaet til kommunene Bremanger og Vik i Sogn og Fjordane, så brøt kommunene loven da de investerte gjennom Terra Securities, meldte NRK for noen dager siden. Utredningen er sendt til fylkesmannen i Sogn og Fjordane som skal behandle og ta stilling til den. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.