– Det er kommet såpass alvorlig kritikk av departementet at jeg finner det naturlig å kalle inn til høring, sier Solholm til NTB.

Ifølge Frp-representanten vil kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) bli innkalt til høringen i likhet med sine to forgjengere Åslaug Haga (Sp) og Erna Solberg (H).

Tirsdag kom Riksrevisjonen med flengende kritikk av departementets håndtering av Terra-saken.

Tar selvkritik
Bakgrunnen for kritikken er et brev Vik kommune fikk i 2002, der Kommunaldepartementet ga grønt lys til at kommunen kunne ta opp lån med basis i framtidige låneinntekter.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) er klar på at framtidige kraftinntekter ikke skal brukes slik det er gjort i denne saken.

– Det er forbudt å låne mot framtidige låneinntekter, sier Kleppa. Hun tar selvkritikk på at saksbehandlingen i 2002 ikke var grundigere og at politisk eller administrativ ledelse ikke ble involvert i saken.

– Saker av prinsipiell karakter skal håndteres på et høyere administrativt nivå, sier Kleppa.

Hun beklager også at en varslet oppfølging ikke kom og at et vedlegg i brevet om Vik ikke ble lest før svaret til kommunen ble gitt.

Ingen økonomisk hjelp
Riksrevisjonen legger ikke ensidig ansvaret på departementet. Terra-kommunene må selv bære ansvaret for tapene på de finansielle investeringene de gjorde med Terra Securities som mellommann, fastslo Kosmo på en pressekonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag.

Kleppa er opptatt av at kommunene skal ha tillit til Kommunal- og regionaldepartementet, og at departementet derfor skal ha så gode rutiner som mulig for å sikre høy faglig kvalitet i forvaltningen av kommuneloven.

I framtiden kommer departementet til å være tydeligere i brev og rundskriv på at kommunene har et selvstendig ansvar for å tolke kommuneloven

– Ett svar i én sak, kan ikke nødvendigvis overføres til andre saken, sier Kleppa.

Utover lovforslaget som vil gi noen av Terra-kommunen mulighet til å bruke inntil ti år til å dekke inn det økonomiske tapet, vil ikke Kleppa gi annen økonomisk hjelp til kommunene.

Solberg beklager
Høyre-leder Erna Solberg som var minister i 2002 beklager den dårlige saksbehandlingen, men mener brevet til Vik ikke var en unnskyldning for spekulasjoner med skattebehandlernes penger.

– Administrasjonen vurderte saken som en lovfortolkningssak, hvilket blant annet medførte at politisk ledelse ikke ble gjort oppmerksom på saken. At Riksrevisjonen er kritisk til behandlingen, tar jeg på alvor. I ettertid er det grunn til å si at man burde hatt alternative juridiske vurderinger og behandlet saken på et høyere administrativt nivå i 2002. Det er beklagelig at det ble behandlet slik som det gjorde, sier Erna Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.