Kan tjene 300 mill. på Terra-saken

Amerikanske advokater kan komme til å håve inn på Terra-kommunenes kamp mot Citigroup.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Torsdag vedtok et enstemmig bystyre i Narvik, mot rådmannens anbefaling, å undersøke mulighetene for å gå til sak mot Citigroup i USA.

Til nå har de åtte kommunene, som tapte over én milliard kroner på avanserte verdipapirer i regi av den amerikanske storbanken Citigroup og solgt av Terra Securities, vurdert et samlet erstatningssøksmål mot Citigroup i England, landet hvor verdipapirene er registrert.

- Med dagens enorme underskudd på ommunebudsjettet har vi ikke råd til å gå til sak i England. I USA taper vi ingenting hvis vi taper saken, men får mye hvis vi vinner, sier opposisjonsleder i Narvik, Torgeir Trældal (Frp) til Dagens Næringsliv.

Kommunen har allerede kontaktet advokater som opererer etter "no cure, no pay"-prinsippet. Det betyr at kommunen ikke trenger å betale dersom de ikke vinner saken.

Men skulle det bli seier, blir det langt fra gratis. Ifølge rådmannens saksfremlegg kan de amerikanske advokatfirmaene komme til å kreve mellom 20 og 30 prosent av en eventuell erstatningssum.

For alle de åtte Terra-kommene samlet vil det bety opptil 300 millioner kroner, skriver DN Lørdag.

Avventende Terra-kommuner
I Mo i Rana jobber opposisjonen for å få kommunen med på Narviks USA-spor. Ordfører Geir Waage (Ap) er sier til DN at kommunens utgangspunktet er at den ikke har hatt kontakt med amerikanske advokater, men han utelukker ikke at nye spørsmål kan dukke opp i forbindelse med gjennomgang av saken 9. september.

Kjell Idar Juvik (Ap), ordfører i Hemnes kommune, utelukker heller ingenting.

– Det kan være greit å få sjekket ut, men uansett er det betydelige summer det er snakk om, og hvilken tilnærming vi ender på, må diskuteres nøye. Hvis amerikanske advokater er interessert i dette, kan det jo i det minste tyde på at vi har en god sak, sier Juvik til Dagens Næringsliv.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør