Spetalen krever gransking av Oljefondet

- Jeg vil ha svar på spørsmålene mine på vegne av det norske folk, sier Norges fremste investor, Øystein Stray Spetalen, som nå krever gransking av oljefondet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Siden investor Øystein Stray Spetalen gikk i strupen på Oljefondet i januar, har debatten om forvaltningen rast.

Onsdag denne uken la fondet frem resultatet av forvaltningen i 2008, og det var ingen lystig lesning. Investeringene har rast i verdi, og mye av beholdningene er av såpass lav kvalitet at det er vanskelig å vite hva det egentlig er verdt.

Les også: Oljeformuen barbert med 23 prosent

Spetalen har fått både støtte og kritkk etter at han tok bladet fra munnen. Mens Kristin Halvorsen mener han er helt på jordet, mener andre verden har forandret seg såpass mye at man må revurdere hvordan man ser på aksjer.

Les også: - Spetalen er helt på jordet og - Rokker ved etablerte sannheter

For stor risiko
- Mitt argument har hele tiden gått på at vi tar altfor stor risiko i oljefondet. Vi er i en situasjon hvor vi er rike, og vi behøver ikke bli marginalt rikere ved å ta en uforsvarlig høy risiko, sier Spetalen til DN.no.

Nå kaster den uredde investoren inn en ny brannfakkel.

Han minner om at Statens pensjonsfond - Utland tapte verdier for mer enn 600 milliarder kroner det siste året. Så langt i år anslår han tapet til å være i alle fall 300 milliarder.Les i DN.no i morgen, søndag: - En tragedie om oljefondet går ut av aksjer

Vil ha uavhengig gransking
- Vi nærmer oss at vi har tapt opptil 1.000 milliarder. Jeg mener at nå må Stortinget sette ned en uavhengig granskingkomité, fortsetter han.

I Fremskrittspartiet har de full forståelsee for Spetalens krav: - Tror ikke folk har skjønt hvor alvorlig dette er

Diskutér saken under.

Han mener det er usikkert hva den reelle verdien av oljefondet er og hvilken risikoprofil man har påtatt seg. Han frykter at amerikanske banker og andre i praksis har brukt Oljefondet som en søppelkasse der dårlige investeringer har blitt plassert.

- Muligheten for at Oljefondet har vært brukt som søppelkasse er absolutt til stede, uten at jeg har noe grunnlag for å si det, sier Spetalen, som mener det er viktig å få klarhet i alle sider av fondet. Han mener de folkevalgte på Stortinget burde få ukentlige rapporter av verdiutviklingen i Oljefondet og sammensetningen av porteføljen, med risikoprofil og avkastning.

Får ikke svar
Til tross for at den erfarne investoren i månedsvis har hamret løs på fondet, har han ikke fått svar på spørsmålene sine.

- Jeg tror dessverre man prøver å skjule sannheten, og at tapene har vært enorme. Argumentasjonen rettes mot meg som person, ikke på saken. Hvorfor får jeg ikke svar på hvor mange AAA-obligasjoner det er i porteføljen, spør han, før han selv svarer:

- Dessverre så tror jeg årsaken til denne difuse holdningen er at halvparten av oljefondet reellt sett er vekk, sier investoren som har vært negativ til fondets profil siden aksjebeholdningen ble økt fra 20 prosent til 40 prosent. Så sent som i 2007 ble denne igjen økt til 60 prosent.

- Jeg vil ha svar på spørsmålene mine på vegne av det norske folk, understreker han.

- Det haster
Spetalen mener opposisjonen på Stortinget må komme på banen og kreve en gransking. Han mener det haster hvis man skal redde noen av verdiene i fondet.

- De burde gjøre det nå før de ruinerer folk. Jeg ønsker å vite hva det er verdt.

For å sikre at den er uavhengig, mener investoren at det er viktig at det hverken er politikere eller folk fra Finansdepartementet i komiteen.

- Det må være noen som ikke har sugerør inn i regjeringen, sier investoren som selv har holdt på med finans i mer enn to tiår. Han mener det er nok finanskompetanse i landet til å kunne fylle en slik granskningskomité. Han stiller seg også selv til rådighet.

Stiller gjerne opp
- Jeg syntes det ville være interessant å finne ut hva dette er for noe. Men den sitter nok langt inne. Den siste Kristin Halvorsen ville hatt inn der, er meg, tror Spetalen.

I etterkant av presentasjonen sist onsdag er det kommet frem at mange av obligasjonene fondet har investert i er så upoplære at de i praksis ikke kan selges. Det betyr at det knytter seg stor usikkerhet til verdisettingen av disse.

Les også: 900 usikre milliarder i oljefondet

- Jeg mistenker at Oljefondet er blitt brukt som søppelkasse når man har investeringer for 900 milliarder kroner man kan ikke sette pris på. Da må vi umiddelbart begynne å jobbe med dette her. Det er helt sykt, sier en opprørt investor.

50 ganger Terra-skandalen
Han peker også på at fondets egen beretning forteller at obligasjoner for 74 milliarder er så usikre at de kan gå tapt.

- Det er mer enn 50 ganger Terra-skandalen. Hvorfor skal oljefondet inn med våre sparepenger i sånt, spør Spetalen som mener å vite hvem som har skylden.

- Det er én som er ansvarlig for dette og det er finansministeren. Slyngstad (sjefen for forvaltningen av fondet, red. anm) er ikke ansvarlig, han har fått et mandat og hun har gitt mandatet.

Spetalen avslutter med et nytt spørsmål til finansministeren.

- Hvis Halvorsen er så sikker på den langsiktige sp#229en, så kan du spørre om hun har 60 prosent av sine egne verdier i aksjer. Det svaret vet du. Det svaret vet både jeg og Kristin Halvorsen, sier investoren.

Les også: "Trikset" Spetalen ikke kjenner

Diskutér saken under.

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør

PST-sjefen til Dagens Næringsliv:

- Trusselen er troverdig

Sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, snakker om terrortrusselen.