Det kan derimot enkelt konstateres at Høyreledelsen var helt uforberedt på dette spørsmålet.

Høyre-koryfeen Per-Kristian Foss mener jeg led av hukommelsessvikt, og at grunnen til at Høyre tapte forrige stortingsvalg var at partiet hadde regjert for godt. Økonomiprofessoren Victor D. Norman og Foss-assistenten Kaj-Martin Georgsen vil at Høyre skal være lyseblått og sier at partiet er litt kjedelig. Ikke litt kjedelig, Georgsen. Veldig kjedelig! På meg virker det som om Høyregarkene tror kjedelig betyr verdig, seriøs og ansvarlig. For meg og mange andre betyr kjedelig uengasjert og visjonsløs. Hvorfor skal man stemme på uengasjerte politikere? Politikk handler om å engasjere, mobilisere og få gjennomført gode politiske saker og vedtak. Mye kan man tillate seg, bare ikke være kjedelig!

Flere sommerens debattanter kaller seg liberalister, konservative eller verdikonservative, og ansvarlige er de alle. Akkurat som om disse splittende uttrykk trekker flere velgere til partiet. Det er ikke nødvendig å fortelle oss at Høyre er et ansvarlig parti. Alle vet det! Problemet er at flere andre partier også synes ansvarlige, og da blir det åpenbart at altfor få vet hvorfor de skal stemme akkurat på Høyre. Nettavisen har i sommer bedt sine lesere besvare 50 spørsmål med utgangspunkt i partienes programmer. Hele 60.000 lesere har svart og kåret Høyre til Norges største parti med 25 prosent oppslutning. Dette er nesten det dobbelte av hva partiet oppnår i andre meningsmålinger for tiden, og viser med all tydelighet at Høyre har store problemer med å fortelle hva det står for og hvorfor vi skal gi det vår stemme.

Det er von i hangande snøre, sies det, og endelig kom selveste gode Erna på banen. Over nesten to sider skriver hun ganske kjedelig hva Høyre vil, og det er klart at mange vil det som Høyre vil, men skal tapt terreng gjenvinnes, må Høyre forenkle, fokusere og tydeliggjøre budskapene sine for å nå frem til velgerne. Dette må dere greie uten å måtte ty til populismens fristelser.

Og tenke seg til, noen sider lenger ut i samme avis forteller lederne for Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom hva de vil. Etter å ha lest artikkelen fikk jeg nesten lyst til å være ung igjen. Selv jeg forstår at ikke alle forslagene er realistiske, men det gjør ikke så meget. Det viktigste er vilje og evne til nytenkning og samarbeid.

Så, gode Erna, lytt til de yngre og glem de gamle, grå og selvopptatte Høyregarkene. Fremtiden er ikke rød, og heller ikke grønn, og i hvert fall ikke rød-grønn. Og den er definitivt ikke grå. Fremtiden er Blå! Det har de yngre skjønt og Høyregarkene glemt.

Innsatsen må nå før valget konsentreres langs to akser, først må forskjellene til konkurrentene klargjøres og så må angrepet på motparten settes inn.

Jeg sender i dag Høyre en sjekk på kroner 1.000.000,- slik at det gode parti får litt hjelp til å markedsføre sine gode blå budskap klarere, veldig mye mer klarere.

Dagens Næringsliv kjører sommerdebatt om fremtiden for Norges nest eldste parti.Delta i meningsutvekslingen på nettet i DN Forum, eller send ditt innlegg til debatten i Dagens Næringsliv, debatt@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.