Spekulasjonene rundt regjeringskabalen i den nye Stoltenberg-regjeringen pågår fortsatt for fullt. Et av de heteste tipsene er at Kristin Halvorsen slutter som finansminister for å bli kunnskapsminister i stedet.

Ferdig som finansminister

Dermed er det tid for oppsummering: Hvordan gikk det med AS Norge under ledelse av en kvinnelig SVer? Ingen av delene hadde man erf#229 med i finansdepartementet før utnevnelsen fant sted mandag 17. oktober 2005.

Skeptikerne var mange - men hvilken karakter får finansminister Halvorsen nå når fasiten foreligger, fire år senere?

OBS: Under saken kan du gi din karakter til finansminister Kristin Halvorsen.

 

Herman Friele (H), kaffekonge og tidligere ordfører (borgermester) i Bergen:

Dette sa han for fire år siden:

- Jeg har aldri vært så bekymret for et regjeringsbytte.

Dette sier han nå:

- Jeg står for det jeg sa den gangen, fordi hun har tatt med seg en typisk SV-profil inn i finansdepartementet. Men da vurderer jeg henne som etter funksjon, ikke person.

Terningkast: 3 eller 4

Begrunnelse:

- Treer fordi hun egentlig har en veldig politisk tendering av hele sin funksjon, som går på at de som har mer enn gjennomsnittet i samfunnet skal tas: "Nå skal vi ta de som har noe". Men hun skal få en firer for utførelsen av jobben - hadde jeg vært SV-er hadde jeg gjort akkurat det samme!

- Hva har overrasket deg positivt?

- Ingenting. Hun har gitt finansdepartementet en tydelig SV-profil, og har sånn sett gjennomført det vi var redd for.

- Hva har overrasket deg negativt?

- Det at hun ikke forstår effekten av tilstramming av formueskatt og arveavgift. De store bedriftene greier seg bra, men det store flertallet arbeidsplasser i Norge skapes i privat eierskap av familiebedrifter og småbedrifter.

- Hvem synes du bør bli ny finansminister?

- Jeg ville foretrukket Jonas Gahr Støre. Han er en utrolig dyktig mann og en type borgerlig sosialist som matcher min væremåte. Dessuten ville finansministerposten være et springbrett for videre politisk karriere dersom Stoltenberg gir seg.

Les også: - Støre fortsetter

- Hvordan vil Halvorsen gjøre det som kunnskapsminister?

- Det tror jeg passer både henne og SV veldig. Men hun bør gjøre mer enn forgjengerne hennes der - vi kan ikke tillate oss å ta flere hvileskjær på kunnskap. Så jeg håper hun blir mer handlekraftig.

 

Paul-Christian Rieber, NHO-president

Dette sa han for fire år siden:

- Jeg er livredd Kristin Halvorsen.

Dette sier han nå:

- Jeg husker jeg sa det! Dersom man skiller mellom person og sak, så har min frykt for politikken vist seg høyst berettiget. Vi har nettopp sett hvilken vei det tok.

Terningkast: 5 eller 2/3

Begrunnelse:

- Her må jeg altså skille mellom personen og politikken. Som person får hun fem, for vi har hatt en god dialog og kommunikasjon. Når det derimot kommer til sak, så etterlater hun seg etter fire år vesentlig dårligere rammebetingelser for det brede lag av norske arbeidsplasser. Da tenker jeg først og fremst på tilstrammingen av skatteskruen for det store flertallet av private arbeidsplasser. Dessuten etterlater hun seg et drøyt ekspansivt budsjett som vi skal utfordres av i årene som kommer.

- Hva har overrasket deg positivt?

- Jeg synes hun har tatt rollen som finansminister bedre enn de fleste hadde trodd i utgangspunktet. Og selv om en del av krisetiltakene kom noe sent, så var krisepakkene rettet mot eksport- og finanssektoren gode, og det har gledet oss.

- Hva har overrasket deg negativt?

- At hun har stigmatisert privat eierskap i Norge, både gjennom sine uttalelser og gjennom sin politikk. Det har slått ut negativt for arbeidsplasser og for landet. Det kunne hun etter min mening håndtert bedre.

- Hvem bør bli ny finansminister?

- Vi forholder oss til en hver tid til den som sitter der. Men vi har et ønske om en person som har kunnskap om og forståelse for verdiskapning.

- Hvordan vil Halvorsen klare seg i jobben som kunnskapsminister?

- Bra. Det er jo en av kjernesakene for SV. Hvis jeg skal tillate meg å komme med et ønske på veien, er det at hun virkelig ser hen til at skolene er næringslivets viktigste råvareleverandør. Vi må ha en skole og forskning helt i verdenstoppen, ikke helt i bunnen der vi i dag ligger.



 

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

Dette sa han for fire år siden:

- Hadde det ikke vært for SVs politikk, hadde det ikke vært noen grunn til uro.

Dette sier han i dag:

- Det viste seg å ikke være noen grunn til uro, for det ble lite av SVs politikk. Hun har vært en god finansminister, fordi det ikke ble ført gammeldags SV-politikk.

Terningkast: 4/5.

Begrunnelse:

- Hun fortjener en femmer dersom man tar utgangspunktet i betraktning. Jeg mener det har vært en positiv overraskelse. I stedet for dogmatisk SV-politikk, fikk man en minister med god forståelse for økonomisk politikk. Hun skal ha pluss for langsiktigheten i budsjettpolitikken. Selv om hun fikk god hjelp av gode konjunkturer har hun brukt mindre penger enn handlingsregelen i 2-3 år.

Les også: På innsiden: Handlings-regelen light

- Hva har overrasket deg mest positivt?

- En ganske resolutt håndtering av finanskrisen.

- Hva har overrasket deg negativt?

- Jeg tror kanskje regjeringen skulle gjort noe mer med formueskatten. For eksempel burde de ha redusert satsen, ikke bare hevet bunnfradraget. At det ble bare det siste er nok en SV-vri, som hadde til hensikt å ta fra de rike. Og det tror jeg ikke er så smart.

Les også: - En voldsom administrasjon

- Hvem tror du blir ny finansminister?

- Det kan bli mange, og erf#229en viser at alle partiene har dyktige finansministerkandidater. Men jeg håper det blir en fra Arbeiderpartiet. Minst har jeg lyst på en fra Senterpartiet, fordi de har en ganske snever næringsbasis som grunnlag for politikken sin.

- Men SV overrasket deg jo, så da kan vel kanskje en fra Sp gjøre det samme - eller Fremskrittspartiet for den del?

- Det er mulig. Men det siste er et eksperiment jeg ikke er sikker på om jeg har lyst til å prøve.

Hvilken karakter vil DU gi Kristin Halvorsen som finansminister - og hvorfor? Diskutér saken under.