Sigbjørn Johnsen ny finansminister

Jens Stoltenberg satser på sikre kort i sin nye regjering.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar denne posten etter SV-leder Kristin Halvorsen, får både NRK og TV2 bekreftet fra det de kaller informert hold.

Comeback
Lørdag kveld ble det kjent at Kristin Halvorsen trolig gir seg som finansminister. Dette er ikke offisielt bekreftet, men spekulasjonene raser om hvem som eventuelt blir hennes arvtager.

NRK melder mandag kveld at neste mann ut blir Sigbjørn Johnsen. Johnsen gjør dermed comeback i rikspolitikken 13 år siden han sist var finansminister fra 1990 til 1996, ifølge NRK. Den gangen var Gro Harlem Brundtland statsminister. Hans etterfølger da er mannen som nå blir hans nye sjef, Jens Stoltenberg.

Johnsen er i dag fylkesmann i Hedmark og har tidligere hatt en rekke offentlige verv, blant annet i pensjonskommisjonen.

Ny ministerpost
Ifølge NRK skal en annen tidligere finansminister, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, være på vei inn i ministerstiling. Han er i dag stabssjef ved Statsministerens kontor, og skal nå få en ny post som samordningsminister.

Satser på kjente kort
Mye tyder på at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil presentere regjeringens nye statsråder før Stortinget starter arbeidet for alvor onsdag. Statsrådslisten vil ikke inneholde ukjente navn, og det kommer ingen eksperimenter med kjente personer uten en bred politisk fortid.

Både TV2 og NRK melder mandag kveld at en annen veteran også er på plass i regjeringen: Grete Faremo tar over etter Anne-Grethe Strøm-Erichsen som forsvarsminister. Sistnevnte blir helseminister.

Les: Strøm- Erichsen ny helseminister

Hvem svarer?
Onsdag begynner den politiske hverdagen med både muntlig og ordinær spørretime i Stortinget. Statsministeren selv tar den første støyten som regjeringens deltaker i den muntlige spørretimen.

Det som er sikkert er at onsdagens spørsmål til fiskeri- og kystministeren og arbeids- og inkluderingsministeren vil bli besvart av andre enn Helga Pedersen (Ap) og Dag Terje Andersen (Ap), som begge allerede har fått avskjed i nåde.

Ellers er det klart at Liv Signe Navarsete (Sp) vil svare på spørsmål til samferdselsministeren og Erik Solheim (SV) på spørsmål til miljø- og utviklingsministeren. Hvem som skal svare på de andre spørsmålene, blir ikke bekreftet før statsministeren presenterer endringene i Stoltenberg 2-regjeringen.

Ap styrker stillingen
Omdanningen av regjeringen vil føre til at Arbeiderpartiets stilling blir styrket. Når SV-leder Kristin Halvorsen flytter over fra Finansdepartementet til Kunnskapsdepartementet, betyr det at Ap leder det som blir betraktet som de to tyngste departementene i tillegg til at de har statsministerposten.

Jonas Gahr Støre (Ap) fortsetter som utenriksminister. Mye tyder på at Schjøtt-Pedersen også får utvidet ansvar, som en ny samordningsminister.

Les også:

Ferdig som finansminister

- Jeg er <b>livredd</b> <br/> Kristin Halvorsen

Brustad lyst på bank

Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør