Selv om Nav stadig oftere avslører trygdesvindlere, er det mange som fortsatt tar sjansen på lure til seg penger de ikke har rett på.

- Det er viktig å få frem at de som svindler velferdsordninger har stor risiko for å bli avslørt. Dessuten ser rettsapparatet veldig alvorlig på det, bemerker Magne Fladby og trekker frem at Høyesterett har avgjort at svindel over folketrygdens grunnbeløp som hovedregel skal straffes med fengsel. Fladby er direktør for Nav kontroll og innkreving.

Navs undersøkelse om folks holdninger til trygdemisbruk viser at over halvparten av befolkningen tror trygdemisbruket i Norge er omfattende.

Trygdemisbruk oppfattes som noe av det mest usolidariske og umoralske man kan gjøre, i følge Synnovates undersøkelse som ble utført for Nav høsten 2009. Fladby ønsker ikke å kaste mistanke over trygdemottagere som sådan.

Kommer på jobb
- De fleste er redelige personer som mottar sine rettmessige ytelser. Derfor innrettes kontrollene slik at de identifiserer saker som er mistenklige, sier Magne Fladby, som siden 2000 har ledet avdelingen som driver kontroll med trygdemottagerne.  

Direktøren har de siste årene fått stadig bedre verktøy i jakten på de uærlige sjelene. Nylig begynte Nav kontroll og innkreving med såkalte stedlige tilsyn. Det betyr at Nav på lik linje med skattemyndighetene og Arbeidstilsynet nå kan møte opp på arbeidsplasser og be om få identifisert de som er på jobb. På den måten kan Nav avsløre om sykmeldte eller uføre jobber svart.

Les også: Omfattende svindel av Nav

- De fleste som anmeldes når det gjelder sykelønn eller uførepenger er personer vi mener er i arbeidsforhold enten hvitt eller svart, forklarer Fladby. Han mener isolert sett at det er bra de er i et arbeidsforhold.

- Men de må si fra til Nav og eventuelt skattemyndighetene, påpeker han. Da Fladby startet som sjef for kontrollavdelingen i tidligere trygdeetaten for nesten 10 år siden, hadde han bare en håndfull mennesker under seg. Siden den gang har avdeling est ut, og nå er det 80 personer som utreder mistanke om trygdemisbruk.

Svindel satt i system
De siste årene har Nav avdekket en rekke saker der det synes som det er snakk om systematisk svindel.

- Det er arbeidsgivere som bevisst bruker svart arbeidskraft hvor de ansatte mottar sykepenger eller uførepensjon. Vi har funnet flere firma hvor vi mener de gjør dette systematisk, sier kontrollsjefen som har vunnet frem med sitt syn i retten.

Les også: NAV anmelder systematisk svindel

Mange trygdesvindlere blir oppriktig overrasket over å bli avslørt av Nav, og mange tror åpenbart at Nav ikke har hjemmel til å kryssjekke informasjonen de oppgir for å få utbetalt forskjellige typer trygd.

Jukser med timer
En rekke dagpengemottagere blir avslørt når de oppgir på meldekortene sine at de har jobbet færre timer enn det de faktisk har jobbet. Dette blir kommer til syne når opplysninger fra meldekortet blir kjørt opp mot opplysninger i arbeidstakerregisteret.

Dette registeret er bare ett av flere som Nav er koblet opp mot og som det utføres registerkontroll med. I tillegg sitter de på enorme mengder data i egne registre som hjelper dem i kampen mot trygdesvindel. Samarbeidet med Skatteetaten er også viktig for å avsløre folk som forsøker å få mer utbetalt enn de har rett på.

- Vi har fått veldig bra hjemler til å drive kontrollvirksomhet, sier Fladby og viser til at Nav i januar 2009 fikk utvidet sine fullmakter til å drive kontroll.

Som Dagens Næringsliv skrev i helgen kan Nav og forsikringsselskaper nå utveksle informasjon når de mener det begås svindel i forbindelse med uføresøknader.

Nav har også fått hjemmel til å gå på tredjepersoner, sånn som regnskapsførere, som kan ha informasjon om en sak.

Per i dag mener kontrollavdelingen at det har de hjemlene de trenger for å utføre sin virksomhet.

- Vi vurderer hele tiden om vi har behov for andre virkemidler, men akkurat nå har vi ingen kontrete forslag inne, forteller Fladby. Han mener Navreformen bidrar til at man får mer kontroll med det som betales ut.

- Undergraver systemet
Selv om Fladby mener de fleste av mottagerne er ærlige og redelige, synes han det er viktig at det slås ned på all svindel av trygd

- Svindel bidrar til å undergrave tilliten til systemet, sier han.

Derfor hender det at folk som blir etterforsket og tiltalt for alvorligere kriminalitet også blir tiltalt for trygdemisbruk når de møter i retten. I en Økokrim-sak som omhandlet kursmanipulasjon ble den tiltalte også dømt for å ha sendt inn krav om dagpenger mens han var på ferie i Thailand.

Etterhvert som kontrollavdelingen får mer erf#229 med hvordan svindel begås, har man definert det man betegner som risikoobjekter. Dette gjør at man har laget profiler på bransjer og virksomheter som man ut fra erf#229 burde sjekke grundigere. Likevel er det ikke aktuelt å drive den samme typen profilvirksomhet for å finne den typiske trygdemisbrukeren.

Vil ikke ha angivertelefon
Fladby ønsker heller ikke å gå i bresjen for en ren tipstelefon. Likevel mottar Nav mellom 2.000 til 2.500 tips i året. Ikke overraskende er endel av disse gitt i sjikanehensikt for eksempel i forbindelse med skilsmisser.

- Det er vanskelig å se på en person om man har en sykdom, så derfor tror ikke en tipstelefon det er noe jeg vil anbefale, sier han.

Som leder for kontrollavdelingen må Fladby balansere mellom det å forebygge trygdemisbruk gjennom kunnskap om kontrollrutiner og å holde kortene tett til brystet.

- Det blir feil å fortelle på detaljnivå hvilke metoder vi bruker. Vi er ute etter de som er ute etter å svindel, og de tilpasser seg veldig raskt, forteller han.

Les også:
Millionbot for kursmanipulasjon
Uførejuks avslørt på Facebook
Foreslår 70 prosent sykelønn
Leder DN: En skole i skulk og fravær
Omfattende svindel av Nav
NAV anmelder systematisk svindel
Krever at trygde-mottakerne blir anmeldt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.