Blåblått flertall i juni

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Høyre er større enn Frp, og til sammen har de to partiene flertallet i gjennomsnittet av ni meningsmålinger i juni.

Dersom meningsmålingene i juni hadde vært valg, ville Høyre fått 24,9 prosent av stemmene og Fremskrittspartiet 23,5 prosent.

Samlet ville de to partiene fått 86 av mandatene på Stortinget, noe som ville gitt et flertall på tre representanter på resten av nasjonalforsamlingen.

Det er andre måned på rad at Høyre er større enn Frp når alle meningsmålinger gjennom en hel måned slås sammen. Fra snittet i mai stiger både Høyre og Frp med 0,8 prosentpoeng.

Ap faller igjen
Snittberegningen er utarbeidet av valgforsker Bernt Aardal for Dagens Næringsliv. Den gir Arbeiderpartiet en oppslutning på 28,7 prosent, noe som er ned 1,3 prosentpoeng fra forrige måned. Sammenlignet med valgresultatet i fjor høst, er tilbakegangen hele 6,7 prosentpoeng.

Juni måned er den andre siden september 2008 at Ap havner under 30 prosent. Forrige gang var så sent som i april, mens mai-snittet ble 30 blank.

Venstre under
En av årsakene til at det blir blåblått flertall, er at Venstre igjen synker under sperregrensen. Med en oppslutning i juni på 3,8 prosent ville partiet bare fått to mandater på Stortinget, mot sju mandater i forrige måned da oppslutningen ble målt til 4,1 prosent.

SV fortsetter å ligge stabilt med en oppslutning på 6,1 prosent, mens Senterpartiet måles til 5,3 prosent (-0,2). Kristelig Folkeparti ligger også uforandret fra mai, med en oppslutning på 4,9 prosent.

Rødt får 1,5 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra forrige måned, mens kategorien «andre» måles til 1,3 prosent som er uendret fra mai.

Les også: Erna styrker stillingen

Høyre og Frp nær 50 prosent


Debatt 

DN vil gjerne at du deltar i debatten og diskuterer denne saken. Vi ønsker en god og saklig debatt, og krever at du registrerer deg med fullt navn. Debatten modereres underveis. Vi fjerner innlegg som vi mener ikke hører hjemme i det offentlige rom.

Med vennlig hilsen
Amund Djuve, sjefredaktør