Det legemeldte sykefraværet falt med 12,3 prosent i andre kvartal 2010 sammenlignet med samme periode ifjor.

Det totale sykefraværet er på 6,3 prosent, en nedgang på til sammen 10,7 prosent. Ifølge tall fra SSB gikk det egenmeldte sykefraværet opp med to prosent og utgjør 0,8 prosent av det totale sykefraværet.

- Det kan være flere årsaker til at sykefraværet nå er på vei ned. Noe av nedgangen kan sees i sammenheng med situasjonen på arbeidsmarkedet. Det er kjent fra tidligere forskning at sykefraværet ofte går ned når arbeidsledigheten stiger. Det er også mulig at det sterke fokuset på sykefraværet har ført til at både leger og partene i arbeidslivet har blitt mer bevisste på sine roller, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Psykiske lidelser
Angst og depresjoner er blant de hyppigste årsakene til langtidsfravær. Hvert femte tapte dagsverk skyldes en psykisk lidelse.

Arbeids- og velferdsdirektøren understreker hvor viktig det er at både arbeidsgiver, arbeidstaker, Nav og helsetjenesten samarbeider om tiltak for å forebygge sykefravær og for å gjøre det enklere for den sykmeldte å komme tilbake i jobb, enten helt eller delvis.

Nesten en av fire av de sykmeldte er nå delvis sykmeldt. Andelen med gradert sykemeldinger gikk opp fra 21 prosent i andre kvartal 2009 til 23 prosent i andre kvartal 2010.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.