Møtet med verdens mektigste finansdepartement er tøff for de fleste statsråder.

I Magasinet lørdag skriver Dagens Næringsliv om hvordan Finansdepartementet styrer Norge.

Tidligere samferdselsminister Torild Skogsholm (V) beskriver dagen da statsbudsjettet kom til statsrådskontoret som dommedag.

- Du setter deg ned. Så råleser du alt du kan, særlig tabellene. Svettedråpene pipler frem, bokstavelig talt, for du ser at de har tatt omkamp på alt du har foreslått, og gått inn i de minste detaljer, sier hun til DN.

På spørsmål fra avisen om hvordan det var å jobbe opp mot Finansdepartementet, svarer Skogsholm:

- Ett ord: frustrerende. Med tre utropstegn. Hvem snakker om maktfordelingsprinsippet og demokrati? Finansdepartementet er en stat i staten

- Stalinistisk detaljstyring

Og hun er ikke alene om sine synspunkter:

- Det er rå makt som gjelder. Detaljstyringen er stalinistisk til tider, sier økonomiprofessor og tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H).

- Normale politiske prosesser opphører. Byråkratene i Finansdepartementet kan ødelegge for en statsråd, sier tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellem (Ap).

- De lo nesten aldri, trakk ikke engang på smilebåndet, sier tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland om embetsfolket i Finansdepartementet.

- Vann- og avløspkontor
- Rødblyanten i Finansdepartemenetet ble kjørt på med en gang. Jeg har i tunge stunder tenkt at Miljøverndepartementet er blitt redusert til et vann- og avløpskontor, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

- Økonomiprofessor Johan Vogt sa at det finnes bare to partier i Norge: Finansdepartementet og alle de andre. Det avspeiler vel situasjonen, sier Per Kleppe (Ap), finansminister fra 1973 til 1979.

Det sterke Finansdepartementet gjør fagstatsrådenes kamp til en helårsidrett som suger altfor mye ressurser ut av statsapparatet, mener Kristin Clemet.

- Statsråder kom gråtende ut
Tormod Hermansen humrer. Da han inntok Finansdepartementet som øverste embedsmann i 1986, opplevde han at departementet var blitt for detaljstyrende og ufølsomt. Finansråd Hermansen bestemte seg for å «røske opp litt» og fikk finansministeren med på å avvikle de beryktede budsjettkonferansene.

- Embedsverket eksaminerte statsrådene - i plenum! Det hendte at statsråder kom gråtende ut av konferansene. Hvis du er en klok embedsmann, må du nok hjelpe fagstatsrådene slik at de får til noen prosjekter innimellom, sier Hermansen til DN.

Nytt budsjett tirsdag
Tirsdag legger Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet. Etter noen rause år skal det strammes inn. I månedsvis har Finansdepartementets flittige byråkrater gjort det de kan best: finlest sakspapirer, luket vekk forpliktende formuleringer og etterprøvd optimistiske regnestykker - kort sagt høvlet ned håpefulle statsråders politiske ambisjoner.

- Det er klart vi har makt, men det står i «Håvamål» at man skal bruke makten sin med «vit», sier Johnsen.

Tallgeniet
Finansråd Tore Eriksen er Norges mektigste byråkrat. Han har tronet på toppen av departementet i snart 12 år. Han hjalp Jens Stoltenberg med å innføre handlingsregelen. Under finanskrisen for to år siden, jobbet Eriksen flere 100-timersuker i strekk.

Han er et tallgeni, ifølge tidligere finansministre. Opptatt av presise formuleringer. Når finansråd Eriksen hever røsten, da lytter politikere.

Les hele den ni siders artikkelen SORRY, statsråd i DN Magasinet lørdag.

På DN.no tirsdag får du alle de spennende nyhetene om statsbudsjettet.

Les også: Johnsen varsler rausere budsjett
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.