Liu får fredsprisen for sitt bidrag til menneskerettigheter og fred.

– I de siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang som det knapt finnes maken til i historien. Landets økonomi har løftet millioner ut av fattigdom, og muligheten for politisk deltakelse har økt. Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, sa Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

– Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet, sa han videre.

– Liu Xiaobo deltok på Tiananmen 1989 og var en ledende forfatter bak Charter 08, et manifest som kom på 60-årsdagen for FNs erklæring om menneskerettighetene. Året etter ble han dømt til elleve års fengsel og to års tap av politiske rettigheter for oppfordring til undergravelse av statens makt.

Liu har konsekvent hevdet at dommen bryter med både Kinas grunnlov og med sentrale menneskerettigheter. Gjennom den strenge straffen har Liu blitt det fremste symbolet på denne brede kampen for menneskerettigheter.

Omskolering
Liu ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989 som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

Charter 08
Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.