I dokumentene fra ambassaden som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten og Svenska Dagbladet har fått tilgang til, fremgår det at amerikanerne oppfatter norsk politi som på defensiven, ute av stand til å konfrontere de ekstreme miljøene og dårligere rustet i terrorberedskap enn kollegene i Danmark og Sverige.

Den amerikanske ambassaden i Oslo mener Norge kan komme inn på en farlig vei hvis ikke noe gjøres raskt. Unge norskpakistanere som står utenfor arbeidslivet, pekes ut som en risikogruppe. Radikalisering og ekstremisme kan føre til terrorvirksomhet også i Norge, skriver Aftenposten.

Bhatti
Advarselen kom i et konfidensielt notat rettet til utenriksminister Condoleezza Rice, CIA og FBI i november 2007. Dokumentet skulle vise seg å være det første i en serie der amerikanerne analyserer muslimer i Norge.

Bakgrunnen for at ambassaden varslet hjemlandet, var arrestasjonen av den senere terrorfrikjente Arfan Bhatti.

«Arfan Bhatti er et eksempel på hva norske myndigheter kan vente seg i årene som kommer etter hvert som unge norskpakistanere trekkes mot kriminell aktivitet som igjen kan føre til terrorisme», skrev chargé d'affaires Kevin M. Johnson i notatet.

Trege og motvillige
I meldingene hjem til Washington blir norske politikere beskyldt for å være passive og trege, og amerikanerne mener de ikke ville forholde seg til radikaliseringen.

Politiet får også refs og beskyldes for å være «motvillige til å konfrontere miljøene».

De kriminelle miljøene i A-gjengen, tilhørende Young Guns, og B-gjengen blir beskrevet som en farlig kriminell tiltrekningskraft, spesielt fordi de har norskpakistanske lederskikkelser.

Bhattis forsvarer John Christian Elden sier han ikke er overrasket over at amerikanerne viser til Bhatti.

– Jeg har selv brukt ham som eksempel på hvordan det kan gå når 15–16-åringer havner i norske fengsler, sier advokaten.

– Innrømmet svakhet
I et annet WikiLeaks-lekket notat fra ambassaden til Washington hevdes det at daværende sjef Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i et hemmelig terrormøte med amerikanerne skal ha innrømmet at Norge verken har fysiske eller tekniske ressurser som må til for å sørge for overvåking.

Notatet er forfattet etter et møte mellom ambassaden og Holme i 2009:

«I møte med den avtroppende PST-sjefen Jørn Holme tok Holme selv opp poenget at Norge ikke har de fysiske eller tekniske ressursene som er nødvendig for å sørge for overvåking, selv i forhold til behov som allerede er identifisert av PST», skrev chargé d’affaires James T. Heg.

Jørn Holme sier til Aftenposten at han ikke har møtt personen som har skrevet dokumentet, og at han ut over det ikke har noen kommentar. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.