- Det har blitt vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet, sier skattepolitisk talsmann for Høyre Gunnar Gundersen til DN.no.

I mars la Finanstilsynet frem retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis for boliglån. Dette har i praksis betydd at bankene har strammet inn på sine utlån.

Dermed har det blitt slutt på å fullfinansiere boligen med lån, og hovedregelen er at det ikke skal gis lån utover 90 prosent av boligens verdi.

Les hele saken: Strammer inn på boliglån

Samtidig har boligprisene steget til nye rekordnivåer, og dermed har det blitt vanskeligere for førstegangsetablerere å komme seg inn på boligmarkedet.

 

Derfor la Høyre, KrF, Venstre og Frp i årets budsjettinnstilling frem forslag om å øke beløpet man kan spare i BSU.

I dag fremmet en samlet opposisjon på Stortinget et representantforslag om å forbedre ordningen for boligsp#229 for ungdom (BSU).

Svulmende BSU-konto
- Det viktigste argumentet for å bedre BSU-ordningen er Finanstilsynets nye krav til egenkapital. Vi mener kravet om ti prosent egenkapital er fornuftig, slik at du som boligkjøper ikke blir så sårbar for svingninger, men da må vi samtidig innse at terskelen blir høy for de som ikke har hatt anledning til å bygge opp egenkapital, eller er inne i markedet fra før, sier skattepolitisk talsmann for Høyre Gunnar Gundersen til DN.no.

Høyres forslag er å øke det årlige sparebeløpet fra 20.000 kroner til 25.000 kroner, øke skattefradraget fra 20 til 28 prosent, og fjerne det øvre sparebeløpet.

Du kan begynne BSU-sp#229en fra du er 13 år. En flittig sparer som sparer maksimalt beløp i hele den aktuelle perioden, til og med året hun eller han fyller 33 år, ender med dette forslaget opp med en svulmende BSU-konto på over 500.000 kroner.

En solid økning i forhold til dagens maksbeløp på 150.000 kroner, med andre ord.  

I tillegg kommer et skattefradrag på 7.000 kroner i året og markedets beste sparerente.

- Men ordningen forutsetter at du har reell inntekt. Derfor vil det trolig ikke bli snakk om mer enn 10-12 år med sp#229, slik at man ender opp med rundt 250.000 til 300.000 kroner. Og med et slikt beløp vil man ha realitetsorientert ordningen til de kravene ungdommen møter i boligmarkedet, sier Gundersen.

Fortsetter å fremme forslaget
Gundersen avfeier innsigelser om at Høyres forslag til å fjerne taket på sp#229en først og fremst vil komme de som allerede har god råd til gode.

Gundersen mener det å ikke ha en god ordning er det som begunstiger de bemidlede mest, etter som de uansett har foreldre som kan bidra mye økonomisk.

I et skriftlig svar til representantforslaget har finansminister Sigbjørn Johnsen allerede vendt tommelen ned, og sagt nei til økningene.

DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne

Så mye dyrere blir lånet

Dersom målet er å øke den private sp#229en, er ytterligere skattefavorisering av bestemte spareordninger som BSU neppe særlig virkningsfullt, skriver han i et brev til partiene.

- Finansminister Sigbjørn Johnsen vikler seg inn i argumentasjon om at forslaget ikke vil øke sp#229en, men bare endrer spareform. Han har en næringsnøytral innfallsvinkel til akkurat den problemstillingen, og bruker de argumentene som passer, sier Gundersen.

På bakgrunn av finansministerens brev hadde ikke Gundersen tror på at BSU-forslaget ville bli vedtatt under dagens votering.

Og resultatet ble at en samlet opposisjon stemte for forslagene, og en samlet regjering stemte dem ned.

- Dette er en sak vi fremmet både i fjorårets budsjettbehandling, og tok opp på nytt da Finanstilsynet fremmet sine nye krav i mars. Men dette er ikke en sak vi glemmer, og vi kommer til å fortsette å fremme forslaget til vi får BSU-ordningen dit vi vil, sier Gundersen.

Les også:
<b>- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte</b>
Boligmarkedets "magiske" grense
Slik får du lån til over pipen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.