Ungdomsskolelever i dag trives bedre, skulker sjeldnere og krangler mindre med lærerne enn tidligere.

«Dagens ungdom» er til alle tider blitt skjelt ut av foreldregenerasjonen som mener at alt var så mye bedre før, men ny forskning tyder på at dagens ungdom er mer disiplinert, regelstyrt og autoritetstro enn ungdomsskoleelever var for rundt 20 år siden, skriver Dagsavisen.

– Tendensen på 1980- og 1990- tallet var at det ble mer bråk og uorden i skolen. Nå ser vi en klart positiv utvikling, sier Tormod Øia, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Krangler og skulker mindre
Han står bak den nye rapporten "Ungdomsskoleelever. Motivasjon, mestring og resultater".

Her har Øia har sett på endringer fra 1992 via 2002 og til 2010. Dagens ungdomsskoleelever krangler mindre med lærerne sine enn i 1992 og 2002. Færre elever skulker skolen, og færre blir innkalt til rektor. Flere trives og færre gruer seg til å gå på skolen.

Øia tror noe kan forklares med at skolen er blitt flinkere til å se den enkelte elevs behov. Men vel så mye skyldes at de unges hverdag er mer institusjonalisert enn før.

– Dagens unge er blitt opplært til en regelstyrt hverdag fra start til slutt. Fra de begynte i barnehagen som toåringer, til skolen og skolefritidsordningen. Og det som skjer etter SFO, styrer foreldrene, sier Øia til Dagsavisen.

Forholdet mellom de unge og foreldrene deres er også tettere enn det var for rundt 20 år siden, mener Øia.

Les også: Hver tredje ungdom gidder ikke ta sommerjobb

- Norsk ungdom har ingen respekt for arbeidsgiver


<b>Ungdom vet ikke hva rente er</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.