Norske myndigheter ønsket at Gro Harlem Brundtland skulle få møter på høyeste politisk nivå i Kina når hun besøker Kina denne uken. Det politiske Kina ville det annerledes, skriver Aftenposten.

Etter at det ble kjent at den norske Nobelkomiteen delta ut Fredsprisen for 2010 til dissidenten Liu Xiaobo har den politiske kontakten mellom Norge og Kina vært tilnærmet på frysepunktet. Når Brundtland likevel skulle til Kina for å delta på et jubileum der Handelshøyskolen BI markerer sitt 20-årige samarbeid med Fundan University i shanghai, tenkte norske myndigheter den tidligere statsministeren kunne fungerer som en døråpner.

Aftenposten sier avisen har grunn til å tro at møteplanene skal ha blitt avvist kontant av kinesiske myndigheter. Både planer om å møte på høyeste politiske nivå i Kina og den politiske toppledelsen i Shanghai ble avslått. Ingen vil si noe om begrunnelsen for avslaget.

UD vil ikke bekrefte eller avkrefte at de har forsøkt å få til politiske samtaler mellom kiineserne og Brundtland under besøket.

Forskningssjef Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt sier til avisen at det det ville vært dårlig politisk håndverk ikke å forsøke Brundtland.

- I en sånn situasjon som Norge er i overfor Kina nå, forsøkes alt diplomatisk. Sportsarrangementer, kultur og alle bakkanaler, Brundtland er en typisk bakkanal, sier han til Aftenposten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.