Bildene NRK filmet fra helikopter som viser at Anders Behring Breivik går alene rundt blant ofrene på Utøya før han ble pågrepet, har rystet verden.

Politiets nasjonale spesialstyrke, beredskapstroppen i Oslo, kom til stedet noen minutter senere etter å ha kjørt bil fordi Oslo politidistrikt ikke hadde tilgjengelige helikopterressurser, skriver Dagens Næringsliv.

Satt på bakken
Politiet bekrefter at deres eget helikopter ikke var tilgjengelig fordi det var satt på bakken i fellesferien.

Helikopterets svært avanserte teknologi gjør at det har en nøkkelrolle i uoversiktlige situasjoner der det jaktes på en gjerningsperson.

– Det tok tid før vi fikk bemannet politihelikopteret fordi det var ferie, opplyser visepolitimester Sveinung Sponheim til Dagens Næringsliv.

Han sier at det aldri var aktuelt å skyte mot gjerningsmannen fra helikopter.

Uten helikopterstøtte måtte beredskapstroppen kjøre de 38 kilometerne fra Oslo til Utøya mens gjerningsmannen finkjemmet øya på jakt etter nye ofre. 32-åringen rakk å likvidere 86 personer, mens 67 personer ble skadet.

Raskeste alternativ
Stabssjef Johan Fredriksen påpeker at politiets eget helikopter ikke ville hatt noen innvirkning på selve forflytningen.

– Politihelikopteret kan kun benyttes som en observasjonsplattform og kan ikke brukes til å frakte beredskapstroppen. I slike situasjoner må vi rekvirere 720-skvadronen til Forsvaret fra Rygge. fra Utøya kom inn.

Ifølge politiloggen gikk det 31 minutter fra politiet på Hønefoss anmodet Oslo-politiet om bistand til beredskapstroppen kom til fergeleiet på landsiden av Utøya, men det gikk ytterligere 16 minutter før spesialstyrken Delta tok seg ut til øya.

Båtproblem
Politiet hadde problemer med å skaffe til veie båter i den svært kritiske situasjonen som oppsto.

– Politiet hadde først fått tak i en rød gummibåt, men den var for tungt lastet og holdt på å synke. Samtidig virket ikke motoren, sier Aase Margrethe Juvet. Politiet overtok ekteparets båt, en 17 fots Askeladden Day Cruiser med 75 hesters motor.

Dagbladet skriver også mandag at den første båten politiet anvendte, fikk motorstopp. Ifølge avisen førte dette til en forsinkelse i operasjonen på 10 minutter.

Beredskapstroppen er trent for drop fra helikopter og kunne ha blitt fløyet helt ut til øya.

– Det tar tid å rekvirere helikopter, sier Sponheim om årsaken til at det ble brukt bil.

Prioriterte ikt
Ifjor uttalte visepolitimester Roger Andresen til TV 2 at han var nødt til å kutte noe, og at han da prioriterte å sette politihelikopteret på bakken i fellesferien og på bevegelige helligdager. Bakgrunnen for kuttet var at Justisdepartementet påla politidistriktet å dekke inn økte kostnader til ikt-investeringer.

– Det er ikke en situasjon som hverken politidistriktet eller jeg ønsker, men i den økonomiske realiteten vi har, så er vi nødt til å redusere aktiviteten. Da har undertegnede, som ansvarlig for tryggheten i byen, valgt å prioritere den polititjenesten som er nærmest publikum, og som jeg vet er der. Dermed har vi redusert aktiviteten på politihelikopteret, uttalte Andresen ifjor.

Etter at politiet fikk bemannet helikopteret, er det blitt brukt i flere faser av politiaksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.