Forretningsmannen og milliardæren Simon Liang, som er majoritetseier i Kinas største verft Sinopacific Shipbuilding Group, er i Norge i forbindelse med at hans selskap i dag åpner sitt europakontor i vesle Fosnavåg.

Liang er også rådgiver for kinesiske myndigheter i industrispørsmål.

Han sier Norge ikke har en sjanse til å bryte isen etter nobelpristildelingen i 2010.

- Å gi Nobels fredspris til Liu Xiaobo er det dummeste Norge noen gang har gjort. Det er mye verre enn da Dalai Lama fikk den. Å gi den til en opposisjonell i en tid hvor Kina utvikler seg både politisk og økonomisk, var som å slå våre ledere i ansiktet, sier Liang til VG.

Avgjøres helt på toppen
Han sier til avisen at ingen statlige selskaper i Kina får lov til å inngå noen store og synlige avtaler med norske selskaper.

Liang ser ingen løsning på denne konflikten på kort sikt, og sier dette avgjøres helt på toppen i Kina.

På spørsmål fra VG om hvorfor i alle dager Kinas største verft velger Fosnavåg som deres Europa-kontor, svarer Liang:

- Det overraskende med Norge er at dere både har omfattende sosiale ordninger og entreprenørånd. Og her oppe i Fosnavåg, Ulsteinvik og Ålesund er den beste skipsteknologien i verden. Vi har arbeidere og lave kostnader, dere har fremragende teknologi. Det er en kombinasjon vi søker.

Les også: Kina skyter ned Støres fredsdue

- Her må noen ta et tak og få løst dette



<b>Norges agent på innsiden av Kina</b>

- Vi er heldige som har Kina



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.