Den nye VIP-avdelingen på Gardermoen Lufthavn.

Skuddsikker terminal for de viktige

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Avinor har bygget en 650 kvadratmeter stor vip-terminal til 45 millioner kroner på Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) eksklusivt for kongehuset, statsministeren og Utenriksdepartementet, skriver Dagens Næringsliv.

– Det hender det går en dag uten gjester, men det er sjelden. Med det nye vip-huset virker det som om det blir flere som benytter tjenesten, sier Per Vanneid, som er vip-koordinator ved OSL.

Det er tre faste som jobber i vip-avdelingen på skift. I tillegg blir det hentet inn sikkerhetskontrollører etter behov.

Men ikke alle blir skannet.

– Hvis du er kongen, så slipper du unna den, smiler Vanneid.

Kongefamilien har nemlig en egen seksjon i vip-terminalen der man kan passere uten å bli kontrollert. Kongefløyen blir også brukt av andre statsoverhoder, som da følgelig også slipper sikkerhetskontroll.

Skandinavisk design
Terminalbygningen er tegnet av Hille Melbye Arkitekter, og bærer et distinkt skandinavisk preg. Linda Evensen Design er interiørarkitekt.

– Bygningsmessig reflekteres den samme tankegangen som går igjen i hovedterminalen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved OSL.

Det betyr betong, ottaskifer og treverk av ask. Og skuddsikkert glass.

I utgangspunktet er det bare lagt opp til servering av forfriskninger og snacks inne i vip-terminalen.

Et stort møterom sørger for konferansemuligheter, og vip-avdelingen disponerer to minibusser for å transportere gjestene til og fra flyene.

Les også: To millioner flere gjennom Gardermoen i 2011

Én ting kan ødelegge mye for Norwegian