Mens Ørland kjemper mot Bodø for å bli enebase for de nye kampflyene, pågår det en intern krig i Ørland-leiren etter at sjefen for Ørland hovedflystasjon, brigader Tom Guttormsen, har røket uklar med ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp), skriver Dagens Næringsliv.

Ørland-ordfører Grøntvedt ble fratatt adgangskortet på dagen og nektet adgang til både juleavslutningen og delfinalen i Melodi Grand Prix på Ørland hovedflystasjon hvor han selv var vert.

Etter det DN vet er både forsvarsminister Espen Barth Eide og forsvarsledelsen informert om den betente feiden.

Forholdet mellom de to lenge ha vært anstrengt, men det skal ha kokt over for Guttormsen da han ikke ble med i et politisk underutvalg til strategigruppen som jobber for at Ørland skal bli kampflybase.

Guttormsen ga beskjed om at han ikke lenger ville ha noe med ordføreren å gjøre. Senere har konflikten utartet.

Hemmelig avtale
Da Ørlandet for tredje året på rad arrangerte delfinale i NRKs Melodi Grand Prix 21. januar, med rundt 3000 tilskuere tilstede inne på hovedflystasjonen, var ordføreren og hans familie invitert.

I en hemmelig avtale mellom Ørland hovedflystasjon og Ørland kommune, som DN har tilgang til, krever Tom Guttormsen at ordføreren i Ørland ikke skal delta på noen arrangementer innenfor leirgjerdet i forbindelse med musikkfesten.

Kontrakten fikk Grøntvedt til å kontakte den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet.

Farse
I en epost – som DN har tilgang til – skriver Grøntvedt:

«Jeg nektes altså adgang til ØHF under delfinalen 21. januar, selv om det er Ørland kommune som står som arrangør, og der jeg som ordfører er vert for hele arrangementet. 3000 publikummere slippes inn på basen, mens verten selv ikke får tilgang, selv om jeg ikke har gjort noe galt eller er «en fare for rikets sikkerhet». Og i tillegg skal jeg kontraktsfeste dette! Med hvilken hjemmel kan basesjefen kreve dette?. Jeg synes dette begynner å ligne en farse, og henvender meg derfor til politisk ledelse i FD, for å få et råd om hvordan jeg skal håndtere denne saken»

Ordføreren ønsker selv ikke å si stort om hva som faktisk skjedde, men viser til at han ble invitert og var på plass.

Etter det DN vet skal sentrale politikere ha gitt brigader Guttormsen klar beskjed om at konflikten med Grøntvedt måtte opphøre.

Les kommentarene fra ordfører Hallgeir Grøntvedt og brigader Tom Guttormsen i Dagens Næringsliv fredag.


Lesogså: Barth Eide vurderer verneplikt for kvinner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.