I alt 36.000 nordmenn under 30 år mottar uføretrygd eller arbeidsavkl#229spenger, ifølge Nav.

Antallet unge uføre har økt med 24 prosent på fire år til mer enn 9200 personer, skriver Dagens Næringsliv.

Dette skremmer den mangeårige industrilederen og vestlandets rikeste mann Trond Mohn.

Mohn, som eier familiebedriften Frank Mohn as, verdens største produsent av lossepumper til tankskip, merker godt inntoget av unge uføre. Slik var det ikke for 30 år siden.

– For 30 år siden hadde vi ingen i våre bedrifter som bevisst gikk inn for å bli uføretrygdet i alderen under 30 år. Dette er noe som har kommet i de senere årene, sier Mohn til Dagens Næringsliv.

Start i hjemmet
Mohn mener alt begynner i hjemmet, og at kampen for å få de unge ut i arbeid må starte der. Han sier man må snakke om arbeid og moral, og at vi må være opptatt av hverandre.

Han forteller også om viktigheten av å formidle arbeidsglede til sine barn og være et eksempel i kraft av seg selv. Han mener det er et sidespor å skylde på politikerne.

– Vi må slutte å klage på skole og helsevesen, vi må heller spørre oss hva vi selv kan gjøre bedre.

Mohn mener mange unge gir opp for lett. Han tror gymnastikk hver dag er viktig for å få unge i arbeid, og han tror ungdommen i dag er i mye dårligere form enn sine foreldre.

– Noen er blitt fleskeberg. De sitter med fire poser chips og dipp, og ser på Ipaden, sier milliardæren til Dagens Næringsliv.

Ingen skole = trygd
Forsker ved institutt for samfunnsmedisin ved NTNU, Johan Håkon Bjørngaard, har undersøkt hvor stor risiko unge voksne har for å ende på langvarig trygd, og hvilke faktorer som øker denne risikoen.

– Det er stor forskjell på de som fullfører videregående, og de som ikke gjør det, sier han til DN.

Risikoen for å være på langvarig trygdeytelse for unge med dårlig helse og manglende videregående utdanning når disse er i alderen 24–28 år var i underkant av 60 prosent. For dem som fullfører videregående samt oppgir å ha god helse er risikoen for samme periode på 16 prosent.

Les hele intervjuet med Trond Mohn og mer om uføretrygd i Dagens Næringsliv fredag.

Les også: 600.000 nordmenn risikerer dramatisk inntektsfall

Uføre kan få 30.000 mer enn dem som jobber



Nordmenn er verdens mest trygdede

«Snylterbygda» fant gulloppskrift på trygdeproblem
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.